välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man gör en övermättad lösning med socker

Postad av : P-O Lennartsson

En "övermättade" lösning innehåller mer upplöst material än det borde, enligt substansens löslighet. När det gäller socker, vars kemiska namn är "sackaros," om 211 gram löses i 100 ml vatten. Den första nyckeln till att förbereda övermättade lösningar ligger i temperaturen på vattnet. Lösligheten är temperaturberoende, mer socker löses upp i varmt vatten än löser sig i kallt vatten. Den andra nyckeln till att förbereda övermättade lösningar ligger i förebyggandet av överskott av socker från kristalliserande (stelnar) som lösningen svalnar. I allmänhet gynnar snabb nedkylning bildandet av övermättade lösningar, medan långsam avkylning gynnar kristallisering

Du behöver:.
u00A3 2
 socker.
2-qt .
 kastrull .
Matsked.
16-oz.
 dricksglas.
8-oz.
 dosmått.


1.
Bring 8 oz. av vatten till nästan kokar i en 2-qt. kastrull. Detta motsvarar ungefär 240 ml vatten, som enligt lösligheten av sackaros, ska kunna lösa upp ca 500 gram (18 oz. ) Socker.
2.
Tillsätt 16 oz. (1 kg) socker i stekpannan och rör om tills det är upplöst. Fortsätt att tillsätta socker i lösningen ca 1 oz. (2 msk. ) Åt gången tills ingen mer socker löser sig i det varma vattnet.
3.
Överför lösningen (långsamt) till ett rent glas och placera glas i en frys i ca 15 minuter. Om några olösta socker är närvarande i kastrull, tänk på att inte överföra det i glaset, alla kristallsocker ger ett "frö" för ytterligare socker att kristallisera
4
Pour. . den övermättade lösningen i en skål eller kastrull som innehåller kristallin socker. Detta bör få nästan omedelbart kristallisering av sockret från lösningen. Alternativt bör bevattning några kristaller av socker i glaset innehåller lösningen också utlösa snabb kristallisering.

Tips och varningar


  • Om övermättad lösning kristalliserar vid kyla ( om det är ett vitt fast när du tar ut den ur frysen), prova med en annan glas, helst en med mycket släta väggar. Repor i glaset också fungera som "utsäde" kristaller att inducera kristallisering.
    
    Copyright © 2011 give2all.org