välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man tecknar höjdkurvor på en topografisk karta

Postad av : Jonathan Nyberg

En topografisk karta visar förhöjning av jordens yta med hjälp av linjer som förbinder alla de platser som är samma höjd. Sådana linjer kallas höjdkurvor. Att dra dem för hand, du börjar med ett antal punkter med kända höjd att någon har mätt och sedan reda på var linjerna skulle vara mellan varje par av punkter. Denna process kallas interpolering

Du behöver:.
Karta med platser av kända höjd ritade


1
Rita en triangel som förbinder tre av punkterna. . av kända höjd. De punkter bör nära varandra men inte i samma höjd. Välj en ekvidistans (avståndet mellan rader) som är sådan att varje sida av triangeln korsar mellan en och tre rader. Du vill inte att det ska vara för stor för ett intervall eller annan kartan visar inte tillräckligt detaljerat, men du inte vill att det ska vara för liten eller det blir rörigt. När detta är gjort, radera triangeln.
2.
Mät avståndet mellan två av punkterna. Vi kallar dem A och B, där A har en lägre höjd än B.
3.
Rita en rätvinklig triangel på ett separat papper där det horisontella grunden är den samma längd som avstånd mellan A och B.
4.

Subtrahera A från B. Se till att många lika fördelade märken-eller flera, om det är ett stort nummer-på den vertikala sidan av triangeln, som börjar med A i botten och avslutas med B på topp.
5.
Hitta och markera var de höjdkurvor skulle vara på den vertikala sidan av triangeln. Om till exempel A 297, B 318 och din ekvidistans på 10, har du poäng för 300 och 310.
6.
Extend horisontella linjerna från konturen varumärkena tills de når hypotenusa. Därefter ut vertikala linjer ner från hypotenusan tills de når den horisontella triangelns bas. Mät ut var frågor, och sedan överföra dem till sina respektive platser mellan A och B på kartan.
7.
Upprepa denna process med varje par av punkter på kartan. Använd samma lodräta skalan för varje par av punkter. Den jämnt fördelade märken på den vertikala sidan av triangeln bör ha samma avstånd på varje triangel. Det behöver inte vara samma skala som kartan. Vissa par kan utelämnas. Som du få erfarenhet, kommer du få en känsla för vilka som kan elimineras.
8.
Anslut alla de punkter som finns på samma konturlinjen. Gör linjen böjda i mellan på ett sätt som ser rimlig ut. Vissa konstnärliga licens kommer att delta.

Tips och varningar


  • Denna metod kan användas för att bygga andra typer av höjdkurvor eller siffror.
  • Många datavisualisering mjukvarupaket är kapabel att genomföra automatiserade contouring.
    
    Copyright © 2011 give2all.org