välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

mesangial cell definition

Postad av : Camilla Näslund

Mesangialceller är viktiga komponenter i glomerulus, ett kapillärrör tuva i njurarna som börjar processen med filtrering blodet. De erbjuder strukturellt stöd och reglera filtrationshastighet

mesangialceller

Alla celler i kroppen är specialiserade celler med vissa funktioner baserat på deras läge och närhet till andra celler. Mesangialceller är den typ av celler som ligger runt blodkärlen i njurarna vid mesangium, ett skikt av glomeruli i Bowmans kapsel där kapillärerna genomföra de första stegen av filtrering av urin från blodet. Mesangialceller finns i två typer: extraglomerular och intraglomerular

Extraglomerular Cells

Extraglomerular celler är långa och platta celler som finns på utsidan av glomerulus. . Anslutning direkt till basalmembranet i Bowmans kapsel och passerar blodkärl, dessa celler bidrar till att stärka och stäng glomerulär entré.

Intraglomerular Cells

Intraglomerular celler är oregelbundet formade celler i luckor mellan glomerulära kapillärer. De ansluter till basalmembranet som hjälper utgör kapillärväggarna och blodet filtret.

Minskad

Båda typerna av mesangialceller är relaterade till glattmuskelceller på grund av närvaron av aktin och myosin proteiner som gör att musklerna att ingå avtal . Den intragloerular celler, till exempel, kan minska ytan av basalmembranet av upphandlande, vilket minskar glomerulära filtrationshastigheten.

Njursjukdom

Glomerulonefrit är en njursjukdom där mesangialceller börja expandera, hetsa glomeruli och kan leda till högt blodtryck eller njursvikt på grund av obstruerade blod filtrering. Symtom kan inkludera blod eller skum i urinen och svullnad i ansiktet, buken och nedre extremiteterna. Det kan behandlas med steroider, medicinering eller kost förordningar. Möjliga dialys kan behövas om njursvikt inträffar.

    Previous:nothing
    Next:hur färg selleri med karamellfärg
    
    Copyright © 2011 give2all.org