välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

natriumkarbonat & HCl reaktion

Postad av : Charlotte Wannberg

Natriumkarbonat reagerar häftigt med saltsyra för att framställa natriumklorid med skum som orsakas av utsläpp av koldioxid. Även om natriumkarbonat är en grundläggande substans som reagerar med en syra, detta är inte en syra-bas reaktion, men omvandlingen av ett salt till en annan

Acid-Base Reaction

En klassisk syra-bas eller "neutralisering" reaktion kombinerar en syra med en bas för att bilda en förening som kallas en "salt" plus vatten. Saltet natriumkarbonat framställs genom en sann syra-bas reaktion som inträffar mellan natriumhydroxid och kolsyra.

Konvertera Salter

Ett enkelt sätt att konvertera en salt till en annan är att kombinera salt av en svag syra (t. ex. kolsyra) med en stark syra (t. ex. saltsyra). Den starka syra de svaga och former i stället använda salt stark syra (natriumklorid).

Reaction

Saltsyra är en stark syra. Efter att kombinera natriumkarbonat med saltsyra, är den svaga kolsyra genereras. Natriumklorid, saltet av den starkare syra, produceras också.

Schematisk Sekvenser

Reaktionen 2 NaOH + H2CO3 ---> Na2CO3 + 2 H2O är syra-bas reaktion som bildar natriumkarbonat från natriumhydroxid och kolsyra. I Na2CO3 + 2 HCl ---> 2 NaCl + H2CO3, sönderdelas den kolsyra (H2CO3) till en molekyl koldioxid (som producerar skum) plus en molekyl vatten.

Säkerhet

De presenterade Reaktionen är bäst utförs med lämplig skyddsutrustning, både i ett laboratorium huva eller i det fria. Rådgör med en lämpligt material säkerhetsdatablad (SDB) för rådgivande försiktighetsåtgärder.

    Previous:nothing
    Next:hur man gör en cirkulär sol spis
    
    Copyright © 2011 give2all.org