välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är en förening öga?

Postad av : Magnus Ekblad

Leddjur, såsom insekter och kräftdjur, har sammansatta ögon. Varje öga består av flera små ögon med sina egna objektiv, receptorer celler och nerver. Detta skiljer sig från ryggradsdjur ögon, som har en enda lins som fokuserar ljuset på ljuskänsliga näthinnan längst bak i ögat. Sammansatta ögon är effektiva på att täcka ett brett synfält, upptäcka rörelse mycket väl och se på ett annat spektralområdet än mänskliga ögon

Du behöver:. .
Kraftig svamp eller hård skurborste
Spatel eller något verktyg med en lång flat.
Varmvatten.
Termometer.
Högtryckstvätt.
Handskar och skyddsglasögon.
Soppåsar.

Design

fasettögon består av kluster av fotoreceptor enheter, kallade ommatidia. Varje ommatidium har sina egna lins och en genomskinlig kristallin kon som reflekterar och fokuserar ljuset. Pigmentceller och synceller inom ommatidium upptäcka ljusnivåer och färg. Dessa är anslutna till nervtrådar som leder till synnerven, som sänder impulser till den visuella bearbetningen område i hjärnan.

Funktion

facettöga är strukturerad så att varje ommatidium är riktad mot en något annan riktning. Detta gör det möjligt för en mycket stor synfält. Varje ommitidium kommer att vidarebefordra information från bara ett litet område inom det området. Hjärnan då sammanträder impulser från alla ommatidia till en sammansatt bild av sin omgivning.

Synliga spektrumet

Många djur med sammansatta ögon kan upptäcka en mängd olika färger. I själva verket kan vissa insekter upptäcka ljus långt utanför det synliga spektrumet av det mänskliga ögat, ser ljuset i ultraviolett sortiment. Den honungsbiet, till exempel, har fyra synceller som upptäcker gult och grönt ljus, två som ser blått ljus och två som svarar mot ultraviolett ljus.

Resolution

Ju mer ommatidia en sammansatt öga har, desto större resolutionen. Vissa insekter, såsom gräshoppa, har relativt få ommatidia, vilket resulterar i en ganska grov bild av sin omgivning. Andra insekter, såsom sländor, har långt mer av dessa receptorer, varav några är koncentrerad till vissa områden i ögat för att ge bättre fokus förmåga. Ändå begränsar begränsad yta i ögat antalet ommatidia det kan ha. Detta gör att ögat relativt dåliga på att upptäcka detaljer, jämfört med mer sofistikerade ryggradsdjur ögon.

Rörelseigenkänning

Känd som flimmer i kraft skall ommatidia i en inhägnad successivt aktiveras och avaktiveras som ett objekt rör sig genom området vision. Denna nästan omedelbar reaktion gör ett sammansatt öga utmärkt för att upptäcka rörelse. Denna effekt är vad som gör banka en fluga så utmanande. För många djur med sammansatta ögon, minskar svagt ljus väsentligt i kontrast, vilket gör det svårare att upptäcka rörelse. Men vissa djur har sammansatta ögon med specialiserade reflex i omatidia som förstärker visionen under svaga ljusförhållanden.

    Previous:nothing
    Next:djur och växter i Hawaii
    
    Copyright © 2011 give2all.org