välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

olika sorters bröd mögel

Postad av : Jonathan Nyberg

Bröd mögel är mikroskopiska svampar som tar mat och näringsämnen från brödet de växer på. Av de tiotusentals svamparter är bröd mögel vanligast. Mögel växer på bröd som trådar, trådlika strukturer som kallas hyfer. Sporerna från torrt bröd formar flyta genom luften tills de hittar en annan lämplig plats att växa och reproducera sig.

Rhizopus

Svampar av arten Rhizopus stolonifer är en av de vanligaste och snabbast växande svampar i stammen Zygomycota. Det svarta brödet mögel, eftersom det är mer allmänt känd, orsakar också ruttnande frukt och vissa infektioner hos människa. Denna art av svamp löser de livsmedel som växer inuti, med hjälp av extracellulära enzymer, då det absorberar näringsämnen för att användas av mögel.

Neurospora

Den röda bröd mögel Neurospora crassa är en av de viktigaste svamparter som används av biologer, andra bara för att bagerijäst. År 1958 George Wells Beadle och Edward Lawrie Tatum används rött bröd mögel i sina experiment, vilket ledde till ett "one-gen-en-enzym" hypotes och utdelningen av Nobelpriset i fysiologi eller medicin till Beadle och Tatum. Eftersom Beadle och Tatum har forskare använt rött bröd mögel i sina experiment om epigenetik, geners uttryck, cellfusion, och dygnsrytm.

Penicillium

Svampar av släktet Penicillium, när de växer på bröd, visas som blå-grön till grå suddiga fläckarna av kolonier med vita kanter. Penicillium svampar växa bra vid låga temperaturer, så om du hittar mögel som växer på bröd uppsamlingsbehållaren förvaras i kylskåp, är det förmodligen Penicillium. Bortsett från att förstöra ditt bröd, var Penicillium första mögel konstaterats att producera antibiotika, och det används av läkare för att döda vissa typer av bakterier i kroppen. Det mögel som växer på smörgåsen, men är troligen en olika arter av Penicillium och bör inte ätas så många människor är allergiska mot det och kan drabbas av allvarliga reaktioner.

    
    Copyright © 2011 give2all.org