välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man hittar kraft spänning

Postad av : Jan-Olof Stoor

Tension är den kraft med vilken ett rep eller linje drar. Du kan hitta spänningen i rader i en statisk situation om du känner till raderna "vinklar. Till exempel, om en last är på en sluttning, och en linje parallell med backen håller om från att glida ner, då den normala kraft av ytan och linjens spänningar har en netto effekt uppåt på kroppen som upphäver den nedåtgående gravitationskraften . Du kan lösa ut spänningen i linje med att notera att tillägget av vertikala och horisontella komponenter i tre krafter måste lägga till upp till noll.

Du behöver:
ficklampa eller annan anordning för batterierna
. Batterier.


1.
Rita ett diagram över en sluttning med en block på det av massan M. Lutningen ökar från vänster till höger, där den skär en vägg. Från den väggen, sträcker sig en linje parallell med backen. Det band till block, håller den på plats med en spänning T. ange släntlutning med den grekiska bokstaven u03B8. Beteckna kraft att lutningen yta utövar på blocket med bokstaven N, för "normala" kraft. Rita en vertikal vektor ner från blocket, att representera gravitationen och en mindre vektor från blocket uppåt och till vänster, som anger normal kraft.
2.
Bestäm gravitationskraften med formeln F=Mg, där g är tyngdaccelerationen konstant.

Antag M är 5 kilo (kg). Då nedåt gravitationen vektorn är 5kg x 9,8 /s ^ 2=49 Newton (N).
3.
Bestäm normal kraft, N, i vetskap om att den har storleksordning som komponent av allvaret vektor vinkelrät mot backen ytan. Sedan bryta upp vektor N i den vertikala och horisontella komponenter.

Anta till exempel att vinkeln är u03B8=30 grader. Då N=mg x cos 30. Så N=42. 4N. Det kan delas upp i sina egna komponenter som N x cos 30=36. 7N upp och N x synd 30=21. 2N till vänster.
4.
Jämställa den vänstra delen av normal kraft med rätt del av spänningen T. lösa Då T.

fortsätter exemplet ovan, T cos 30 måste vara lika 21. 2N. Därför måste T som motsvarar 24. 5N.

Tips och varningar


  • Som diskuterades i Halliday och Resnick: s inledande "Fundamentals of Physics," den här typen av tre-force spänning Problemet kommer upp också, till exempel i en tråd med en vikt hängande utanför det någonstans i mellan de båda ändarna. De två ändarna dra med jämn spänning-men kanske i olika vinklar-att motsätta sig den nedåtgående dragningskraften. Återigen, för en statisk situation, x-och y-komponenter av de krafter som summan till noll.
    Previous:nothing
    Next:hur man beräknar solnedgång
    
    Copyright © 2011 give2all.org