välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

ljusbrytning genom linser

Postad av : Stefan Svensson

När en ljusstråle passerar från ett transparent medium till ett annat, kan den ändra riktning som det gör så, beroende på sin snabbhet i varje medellång och dess vinkel till ytan. Detta fenomen kallas refraktion och förklarar hur objektiv arbete

Typer

I stort sett två typer av linser finns: konvex linser, som buktar utåt eller är tjockare på mitten, och konkava linser, som buktar inåt eller är tunnare i centrum. Konvex linser fokusera ljuset, medan konkava linser sprider det, så medan en konvex lins kan förstora objekt, en konkav lins inte kan det.

Effekter

En lins fungerar genom tuber ljusstrålar när de passerar genom linsen. Refraktion sker eftersom ljuset färdas långsammare genom glas än det gör via luft, så vågen är böjas något ur kurs i glaset. Om de två glasytorna är parallella, så ljusstråle som framträder kommer att resa parallell till den ursprungliga strålen. Följaktligen, både konvexa och konkava linser, ljusstrålar som passerar genom den ena änden av objektivet är böjda medan ljusstrålar som passerar genom centrum är undeflected.

Funktion

Brytningsindex för ett ämne är lika med ljusets hastighet i vakuum --- en grundläggande konstant av universum --- delat med ljusets hastighet i ämnet. Diamond, till exempel, har ett brytningsindex på 2,419, medan isen har ett brytningsindex på 1,3. Vinkeln på en ljusstråle som passerar genom ett gränssnitt mellan två medier ges av Snells lag, n1 sin (vinkel 1)=n2 sin (vinkel 2), där vinkeln 1 är vinkeln utanför vinkelrätt där ljusstråle träffar ytan mellan de två medierna och vinkel 2 är den vinkel utanför vinkelrätt där ray färdas inuti det andra mediet. Ljus som passerar genom en lins bryts två gånger, en gång som det träder och en gång som den uppstår.

    Previous:nothing
    Next:hur man gör en mobiltelefon täcka
    
    Copyright © 2011 give2all.org