välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man ska förstå seriespädningar

Postad av : Stefan Svensson

En seriespädningen är ett laboratorium teknik för att kontrollera koncentrationen av en kemisk eller levande celler i en vätska. Seriespädningar är stegvis spädningar på en originell koncentrationen späds ut med ett fast belopp, vanligen en faktor tio, och den efterföljande späds igen med samma faktor. Seriespädningar en slutlig lösning som är en hundradel, en tusendel, en miljondel eller någon annan decimalbråk den ursprungliga lösningen. Du kan förstå serienummer lösningar genom att skapa egna seriespädningen experiment, samt genom att läsa om processen eller titta på en video av en äger rum.

Du behöver:
Mätbägare
. Sugar.
Salt.
Karamellfärg.


1.
Skapa en första lösning av en kopp vatten och socker eller salt. De exakta beloppen är inte viktigt, men använder mycket socker och salt för att skapa en stark koncentration. Du kan också lägga karamellfärg att skapa en visuell indikator på därefter ytterligare utspädningar.
2.
Ta en uns av din lösning och blanda det med nio gram vatten. Koncentrationen är nu en tiondel originalet. Jämför smaken av den ursprungliga lösningen och din utspädda lösningen och observera skillnaden i färg.
3.
Upprepa proceduren så många gånger du vill. Varje utspädning kommer att vara en tiondel av den tidigare koncentrationen. Efter sex utspädningar din lösning har en miljondels koncentrationen av den ursprungliga lösningen.

Tips och varningar


  • Läs om seriella spädningar vid National Health Museum webbplats eller i läroböcker såsom Swamy's Laboratory Manual på bioteknik. Titta på online video som visar hur seriespädningar utförs på webbplatser som t. ex. Wellesley College's Biology Begrepp eller på SciVee.
    
    Copyright © 2011 give2all.org