välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

kemiska reaktioner som bryts rock

Postad av : Jeanette Morales

Den erosion och vittring av berg orsakas främst av kemisk nedbrytning av mineraler som berget består av. Den exakta verkningsmekanismen för nedbrytning kommer att bero på mineral i fråga men det finns flera breda kategorier som ger exempel.

Dissolution

evaporiter, såsom Halite eller sylvinit, är mineraler bildas genom avdunstning av mineralrikt vatten. Dessa mineraler kan lätt brytas ned genom att bara vara upplöst vid kontakt med vatten.

Oxidation

oxidation av reducerad material också kan orsaka nedbrytning. Till exempel pyrit, FeS2, kommer vid exponering för vatten och syre bryts ner för att ge järn (III) hydroxid och svavelsyra. Beroende på pH-värden järn (III) får stanna i lösning eller fälls ut som en annan typ av mineral, till exempel, är götit.

Sur hydrolys

Regnvatten och mycket ytvatten milt sura, främst på grund av upplösning av CO2 i vatten så att kolsyra. Denna syra kan bryta mineraler, till exempel Reagerar med kalciumkarbonat och kolsyra den lösliga arter kalciumjoner och bikarbonat

Vittring av komplexa mineraler

Ovannämnda exempel är en fullständig upplösning av enkla mineraler. men i praktiken mineraler kan vara mer komplexa och stenar kan bestå av en rad mineraler. Detta komplicerar nedbrytningsprocessen, kanske ger upphov till olika mineraler ruttnande i olika takt, och sönderdelningsprodukter fälls ut av lösning för att bilda nya fasta mineraler.

    Previous:nothing
    Next:livet på en blå husfluga
    
    Copyright © 2011 give2all.org