välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

öknar i de västliga staterna

Postad av : Valon Istrefi

När de flesta av oss tycker i öknen, tror vi nog av stora sträckor av sand i Nordafrika och Mellanöstern. Men är det västra USA också hem till stora öknar. Den amerikanska öknar har ett brett sortiment av landskap och anses vara några av de mest biologiskt variationsrika miljöer på jorden.

Mojaveöknen

gränsar i söder av den Sonoraöknen och i norr av Great Basin Desert sträcker sig Mojaveöknen i sydöstra Kalifornien och delar av Utah, Arizona och Nevada. Enligt DesertUSA är det hem för 200 växtarter som inte finns i annat område öknar. Några av dessa inkluderar yucca växter, kreosot buske, malört och den ikoniska Joshua träd. Borax, pottaska och salt utvinns från områdets centrala Saltängen. Metaller inklusive guld, silver och volfram bryts från området insättningar.

Great Basin Desert

De största öknen i USA, omfattar Great Basin Desert en yta på 190. 000 kvadrat miles. Det gränsar i väster av Sierra Nevada-bergen och i öster av Klippiga bergen. Sonoran och Mojave öknar ligger i söder. The Great Basin Desert gränsar i norr av Columbia Plateau. På grund av sin högre höjd och nordlig bredd, är Great Basin en cool öken med jämnare fördelad nederbörd än de övriga nordamerikanska öknar. Tillfällig sjöar, så kallade Playas, utgör en stor del av landskapet. Till skillnad från de andra amerikanska öknar, är växter i Great Basin stort sett är homogena med en enda art dominerar landskapet för flera miles. Typiska växtarter inkluderar malört, Mormon-te, Greasewood och blackbrush.

Sonoraöknen

Sonoraöknen sträcker sig över sydöstra hörnet av Kalifornien och mycket av västra Arizona. Över gränsen till Mexiko, täcker stora delar av delstaten Sonora som det heter och delar av Baja, Kalifornien. Colorado, Gila, Salt, Yaqui och Verde floder skär över den på sin väg till havet.



Trots sin hårda klimat, är det hem till ett varierat utbud av växter och djur. Enligt World Wildlife Fund, har de mest skilda växter oavsett öken. De mest kända växter från Sonoraöknen är förmodligen den kolossala Saguaro kaktus, den största arten av kaktus i världen. Djurarter som kräver denna öken hem omfatta Bighorn får, ökensköldpaddan, den Gila monster, skallerormen, den gaffelantilop antilop, tigern salamandern, och Bailey's pocketmouse.

Chihuahuan Desert

De allra Chihuahuan Desert täcker delar av sydöstra Arizona, södra New Mexico, Texas och centrala Mexiko. Det gränsar till Sierra Madre Occidental i väster och Sierra Madre Oriental i öst. Den steniga öknen är prickad av bassänger och spisar och innehåller en central highland område som sträcker sig från Socorro, New Mexico till Zacatecas, Mexico. Flera floder, däribland Rio Bravo (Rio Grande), den Mapimi Bolson, det Mayran och Rio Casas Grande, kors och tvärs i regionen. Mycket skiftande, chihuahuakorpen Desert är hem för 3. 500 växtarter, av vilka minst 1000 kan endemiska för området. Vissa djurarter i området inkluderar hjortdjur, grå rävar, antilop gaffelantilop, jaguar, cottontail, krage peccarin, Roadrunner och vaktel.

    Previous:nothing
    Next:T1-linje slinga tutorial
    
    Copyright © 2011 give2all.org