välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är Gregor Mendels ÄRTSKIDA teori?

Postad av : Jonathan Nyberg

Gregor Mendel (1822-1884) var en vetenskapsman som utfört banbrytande arbete inom genetiken. Hans ÄRTSKIDA experimentet gav två lagar om genetik som fortsätter att få undervisning i klassrummet idag

Bakgrund

Mendel gjorde experiment med växter ÄRTSKIDA, selektivt korsa dem med särskilda attribut, till exempel lila eller vita blommor, runda eller skrynkliga frön, eller gul eller grön skida, för att se hur växterna skulle passera ner dessa egenskaper till nästa generation.

första princip

Den första principen är principen om segregation. Varje förälder Anläggningen har två alleler (delar av en kromosom) för någon egenskap. För varje drag i arv-till exempel rabatter, färg-alleler som styr den egenskap separat under sexuell reproduktion. Varje förälder passerar ner en allel till sin avkomma.

Andra principen

Den andra principen är principen om självständiga sortiment. Detta säger att varje egenskap separation är separat från varandra. Så, nästa generations växt som lila blommor lika sannolikt har gula eller gröna baljor. Den lila blomma egenskap inte är relaterad till pod drag, och så vidare.

Andra principer

Mendel kommit fram till några andra slutsatser också. Han fann att en egenskap inte kan visa sig i en enskild anläggning men kan fortfarande vidarebefordras till en annan generation om allelen finns. Han fann också att vissa drag hade dominanta och recessiva gener, så att vissa egenskaper är mer benägna att dyka upp i andra generationens anläggningar om inte två av de svagare recessiva växterna var uppvuxna tillsammans.

    Previous:nothing
    Next:hur en enkel flamma innehavare
    
    Copyright © 2011 give2all.org