välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

effekterna av mekaniska vittring

Postad av : Jeanette Morales

Mekanisk vittring, enligt United States Geological Survey, är den process genom vilken klippor bryta ner i mindre bitar. Detta händer flera sätt, bland annat jordskred och trädrot tillväxt. Det är en av de viktigaste aspekterna av berggrunden, som innebär att processer som förändrar stenar och jordytan.

Effekter från Rocks

En typ av mekanisk vittring är att bryta upp sten genom påverkan från andra fallande stenar. Under ett jordskred, klippor rasar en klippvägg eller en kulle faller isär och lämnar efter sig mindre bitar. De faller också på andra stenar och bryta dem isär. Med tillräcklig effekt över tiden, dessa stenar brytas ner till mindre kärnor som kan plockas upp av vinden eller sköljs bort av regnet.

Freeze och Tina

När vatten tränger ner i sprickor i berget och börjar frysa , dess volym ökar. När vattnet börjar att bilda i iskristaller, det skjuter med sådan kraft att börja spricka i berget. Isen tinar sedan under den varma dagen, så att vattnet tränger djupare in i sprickan. Nästa natt, när det fryser igen, expanderar isen och skjuter på berget och slutligen börjar bryta sönder.

Abrasion

Denna aspekt av mekanisk vittring har en något annorlunda effekt på stenarna på jordens yta . Stenar som brutits i mycket små bitar, såsom sandkornen, kan lätt flyttas av vatten eller vind. Kärnor plockas upp av vinden kommer i kontakt med större stenar och skura ytan och börja bära ner den. Det samma kan ske med större sten fragment som flyttas tillsammans med is från en glaciär. Dessa fragment strejk klippor under vattnet, avbrutna bitar och samtidigt skada sig själva.

Trädrot Growth

som träd rötter växa och tryck ner i marken, de ofta kommer i kontakt med stenar. Många gånger rötterna verkligen kommer växa till en spricka i berget, och som rot blir större det utövar en kraft på klippan. Med tiden fraktur i berget kommer att pressas till den grad att det faktiskt kan bryta sten isär.

    Previous:nothing
    Next:hur man identifierar insekt larv
    
    Copyright © 2011 give2all.org