välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är livscykeln för en Gila monster?

Postad av : Annika Hultén

Du behöver:
voltmätare
. Ohm-mätare.
Skruvmejsel.
Kombination skiftnycklar.

Reproduktion och uppväxt

På sommaren, för att den kvinnliga Gilaödla parar sig med en manlig och fortsätter sedan låg mellan fem och ett ägg dussin i ett hål som hon gräver själv i marken. Dessa ägg är oval och har en seg konsistens att deras utsidor. Honan täcker äggen och lämnar dem bara en liten bit under jorden så att värmen från det starka solljuset i öknen livsmiljö så småningom kommer att ruva. Det tar så länge som fyra månader för äggen att kläckas slutligen med avkomman kan springa upp till ytan när de gör. Dessa små ödlor är bara inches lång men har samma pärlstav utseende som de vuxna och samma kombination av svart, gult, rosa och orange fläckar, barer och band. Med tiden kan dessa avkommor nå upp till 2 meter lång och väga 3 u00A3. , Vilket gör Gilaödla den största nordamerikanska ödla.

Diet

En fullvuxen Gila monster kan äta så mycket som 35 procent av sin egen kroppsvikt under en matning session, den växande ungarna äter halva sin egen vikt på en gång. Dessa ödlor livnär sig på smågnagare, kaniner, fåglar, andra ödlor, ormar och även sköldpaddor. Ägg från olika fåglar som häckar inom sitt område är slukade av Gila monster. Gila monster har förmåga att använda sina egna svansar för att lagra upp stora reserver av fett. De varelser har en långsam ämnesomsättning, så det finns ingen anledning för dem att äta ofta. Av denna anledning majoriteten av Gila monster verksamhet är inklämda i en tre månaders span under våren.

Habits

Gila monster är en av bara två giftiga ödlor i världen. I USA, bor den här varelsen i delar av Arizona, New Mexico, Utah, Nevada och Kalifornien. Gila monster har gift körtlar i sin käke som dess toxiner rinner ut i öppna sår som resultat när den biter sitt byte. Den har en seg bett men är blyg och sällan ses av människor i naturen. Vid ett tillfälle trodde man att Gila monster var nattdjur men så är inte fallet. De vuxna är aktiva i gryningen och igen sent på eftermiddagen, men undgå värmen under dagen genom att vistas i underjordiska hålor. Man har uppskattat att Gila monster spendera så mycket som 98 procent av sin tid under jord utan aktiva. De övervintra flesta av december, januari och i februari innan man kommer ut på våren. Nästan alla av vattnet en Gila monster tar in absorberas genom huden och är i bytet att det dödar och sedan äter. I naturen kan Gila monster leva så länge som 20 år.

    
    Copyright © 2011 give2all.org