välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är syftet med en farad kondensator?

Postad av : Charlotte Wannberg

Kondensatorer är enheter som lagrar elektrisk laddning. De mäts i enheter som kallas Farad och är kritiska komponenter i elektronik såsom kamerablixtar och radioapparater

Betydelse

Kondensatorer är viktiga eftersom de används i oscillatorer och kan jämna ut Spänningstoppar och transienter. Andra funktioner inkluderar energi backup och minne lagring för binära koder.

Typer

De finns i många storlekar och former. Vanliga former inkluderar rullar, rektanglar, kvadrater och diskar. Vanliga typer är tantal, glimmer, keramik och mylar. Elektrolytkondensatorer är polariserade, vilket innebär att det sätt på kondensatorn placeras i en krets med avseende på spänningskällan är viktigt.

Construction

Ett typiskt kondensator består av två ledare åtskilda av ett dielektrikum (icke-ledande ämnet) såsom luft, glas eller papper. Dessa ledare utgörs vanligen kallat plattor, oavsett deras faktiska form.

Drift

När kondensatorerna är ansluten till en strömkälla som ett batteri, är elektroner flyttas från en tallrik till en annan, vilket ger dem lika stora motstående avgifter. Kondensatorn är fulladdad när den potentiella skillnaden mellan plattorna är densamma som spänningen i batteriet. Ett större batteri tillsammans med stora plattor som är nära varandra: den kondensatorn kan lagra ännu mer laddning. Andra delar inuti krets, såsom motstånd eller andra kondensatorer, påverkar också hur mycket ström kondensatorn kan ta emot.

På grund av denna förmåga, kondensatorer fungera som energi förråd. Den energi kan frigöras plötsligt i korta stötar från kameran blinkar. Deras lagringskapacitet ger också kondensatorer för att hjälpa smidig spänningsspikar som orsakas av blixtnedslag eller elektriska kontakter öppning och stängning, vilket ger en stadig ström som skall levereras till kretsar inuti din radio eller stereo förstärkare, till exempel. Detta förhindrar din elektronik från att förstöras.

Kapacitans och enheter

kapacitans mäts i en enhet som kallas farad eller F. En farad är lika med 1 Coulomb per volt. Eftersom Farad är stora, är kondensatorer oftast skapats med bara bråkdelar. De vanligaste enheterna, från större till mindre, är mikrofarad, nanofarad och picofarad.

Använder

Kondensatorer med enheter som faktiskt mäts i Farad används i system som kräver en stor mängd ström. Bil ljudsystem, förstärkare och vetenskapliga demonstrationer och experiment är exempel.

Varning

Kondensatorer kan spara kostnader under en lång tid. Rör inte leder av kondensatorer som inte har avslutats. Av denna anledning bör kondensatorer i högspänningssystem som TV och blinkar i kameror hanteras av professionella elektriker.

    
    Copyright © 2011 give2all.org