välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur gorillor kompis?

Postad av : Valon Istrefi

social struktur

Gorillor är sociala djur och lever i grupper på upp till 30. Detta inkluderar en äldre, dominant hane, känd som en Silverback, flera honor och deras ungar, och två till tre yngre, icke-dominanta hanar. Det finns normalt några konflikter inom gruppen, men konfrontationer med andra grupper eller ensamma hanar kan vara extremt våldsam.

Silverback raser med alla kvinnor i sin grupp, men det är honan som initierar parningen processen när hon är fertil. Men hittade en 1982 studie att aggression från Silverback mot en kvinnlig ledde till att kvinnliga inleda parning processen även när hon inte var i brunst. Avel kan hända när som helst på året. Både östra och västra gorillor har observerats parning ansikte mot ansikte i det vilda, trodde ett beteende en gång unikt för människan. Honan föder ungefär var 4 år.

Spädbarn

Gorillor har en åtta och en halv månad dräktighetstiden och spädbarn sjuksköterska tills de är mellan tre till fyra års ålder. Mödrarna bär sina barn överallt, och i sällsynta fall för flerbarnsfödsel de ofta tillåter de svagare barnet att dö. Gorillor har en hög spädbarnsdödlighet, bara ungefär hälften av dem överlever till vuxen ålder. Detta är delvis på grund av det faktum att de är så beroende av sina mödrar så länge, utan även på grund av förändringar i sociala ordningen inom gruppen. Om en ny Silverback tar över gruppen, kommer han oftast döda alla spädbarn som fortfarande ammar i ett försök att få honorna tillbaka till estrus.

Vuxna

Mamman tillhandahåller det mesta av den vård som spädbarn och ungfisk, utfodring, grooming och umgås dem. Användningen av verktyget har också observerats i några gorilla populationer, och mamman ville lära detta. Den Silverback har som skydd för sina avkommor och kvinnor från andra silverbacks. Unga blackback hanar inom koncernen, i allmänhet hans söner kan hjälpa honom parera andra silverbacks som trotsar hans position. Men som blackback män mogna, blir de ett hot mot Silverback dominans, och kör oftast bort i åldrarna 11 och 13. De går sedan på jakt efter sin egen grupp, antingen genom att ta över en grupp, eller gå upp med enskilda unga kvinnor från flera olika grupper. Honorna lämnar oftast vid ungefär 10 års ålder, men de kommer omedelbart ansluta sig till en ung manlig eller en etablerad grupp, medan hanar kan tillbringa flera år bor ensamma. Män i allmänhet inte får möjlighet att para sig förrän de är omkring 15 år gammal.

    Previous:nothing
    Next:Vilka typer av delfiner finns det?
    
    Copyright © 2011 give2all.org