välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad är Polar?

Postad av : Ulf Friberg

Polar är en term som beskriver de regioner av jorden som är nära polerna på jorden, toppen och botten, så att säga. Nord och sydpolen domineras av kallt väder, skapa ett område med iskalla förhållanden nästan året runt. Polar klimat finns i dessa hårda, oförlåtande regioner

Geografi

Polarområdena definieras som norr om 66. 5 grader nordlig latitud och söder om 66,5 grader södra latituden. Arktis, eller norra polarområdet, omfattar Norra ishavet, som är täckt med is på den extrema norr och den norra utkanten av Asien, Nordamerika och Europa. Den antarktiska är att området kring Sydpolen, som är en landmassa och angränsande hav. Medan många boplatser finns i norra polarområdet, ingen permanent som ligger i Antarktis, bara vetenskaplig forskning stationer.

Tidsplan

lutningen på jorden kring sin axel orsakar soltimmarna vid polarområdena till skiljer sig från de andra platser på jorden. Ju närmare du är en av polerna, desto mindre solljus kommer du att uppleva på vinterdagar. Som jorden tar sig runt solen under sin bana är det lutas bort från solens strålar under vintern på norra halvklotet, med det södra halvklotet som lutar mot solen. Detta är ännu överdriven i polarområdena, där vid exakt nord och sydpolen, sex månader av mörker följer sex månaders kontinuerlig solljus. Under våren och sommaren har Nordpolen mer solljus, medan Sydpolen har mörker. Detta är omvänd under hösten och vintern.

Storlek

Nordpolen, den punkt som till 90 grader norr på kartan, är täckt med is. Djupet på Norra ishavet vid den tidpunkten på 13. 980 meter och närmaste land är en ö som är ungefär 440 miles därifrån. Den medeltemperaturen i januari det är -30 grader Fahrenheit, med 32 grader i genomsnitt under sommaren. Antarktis har en yta över 5. 400 tusen kvadrat miles och en kustlinje lika över 11. 000 miles. Den är inkapslad nästan helt av en mil-tjock isskorpa. Den kallaste platsen på jorden, ser detta polära land vinter temperaturer mellan 100 och 120 grader under noll. Sommar kvicksilver avläsningar når sällan 50 grader vid kusten.

Funktioner

Ett inslag i polarområdena är de norra och södra ljus. Dessa är också känd som norrsken och resultat från protoner och elektroner att ta sig från solen och in i jordens atmosfär. De lockas till planetens magnetiska polerna och är fulla av energi. Denna energi gör att gaser i atmosfären att lysa upp, vilket skapar en spektakulär show av färgade och viftade ljus som är synliga från polartrakterna och höga breddgrader.

Missuppfattningar

En av de vanligaste missuppfattningarna om polarområdena innebär djurliv där. Isbjörnar finns i Arktis och inte Antarktis. Penguins inte bor i Arktis alls, men finns i Antarktis --- men inte uteslutande där.

    Previous:nothing
    Next:om djur i Puerto Rico
    
    Copyright © 2011 give2all.org