välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad är DNA?

Postad av : Jonathan Nyberg

Alla levande ting har en speciell genuppsättning som är unik för deras art. Djur, växter, encelliga organismer, och även vissa virus innehåller deoxiribonukleinsyra, som även kallas DNA, som innehåller dessa gener.
De är ansvariga att skapa nya celler och för att hålla ritningar av organismen. För närvarande är genetiker studerar DNA för att förstå hur man ska bekämpa vissa sjukdomar, och även att lista ut hur man på konstgjord väg kopiera DNA-strängar för att skapa celler i en laboratoriemiljö.

Du behöver:
Icke-iodized saltKnifeLong planka boardCitric acidDistilled waterWire hjul Ivory soapPTS-AlumLarge metall eller plast förvaringsbehållare

Betydelse

DNA är ett av de mest betydelsefulla. delar av varje levande organism. Det gör upp byggstenarna i alla enskilda varelser och är direkt ansvarig för alla drag av en varelse. Färg, storlek, form och eventuella deformationer som kan inträffa är alla ett resultat av den unika DNA-strängar som bildas när organismen utvecklas.
Genom DNA-replikation, kan celler dela och vävnadsskador kan repareras. DNA är också så att forskare för att hitta botemedel mot många genetiska sjukdomar eller tillstånd som är vanliga idag. Några exempel på dessa genetiska sjukdomar, som är resultat av felaktiga eller muterade DNA, är Downs syndrom och sickle-cell anemi.

Funktioner

En enda DNA-sträng har två baspolymerer, som bara är långa trådar av protein molekyler, som körs i olika riktningar, men parallellt med varandra, aldrig passerar. Mellan dem finns i röran av genetiskt material som skapar den unika sammansättningen i en individ. Dessa bildas av sockermolekyler, som är knutna till baser, av vilka det finns fyra olika slag. Grunderna är enkla molekyler som ansvarar för att skapa par med sockerarter som fäster göra molekyler. Dessa kombineras på olika sätt om och om igen att skapa hela DNA-spår. Dessa strukturer kallas kromosomer som dubbleras när cellerna dela sig.

Funktion

DNA innehar samtliga genetiska material som skapar arvsmassan hos en organism. När celler delar är DNA läses av RNA delar och sedan replikeras. Det krävs DNA-strängar sedan smälter samman för att skapa en kopia av den ursprungliga DNA-strängen. När detta är gjort, är nya celler skapas, som sedan kommer att bygga nya vävnader och så vidare. Detta är den viktigaste funktionen av DNA eftersom det är det som tillåter kroppen att läka sig själv över tid och också är den process som sker under graviditeten för att skapa en ny medlem av en art.

Historia

Friedrich Miescher var den första personen att framgångsrikt isolera DNA 1869. Detta började studera DNA, och 1919 nästa stora upptäckt hittades. Det var då som Phoebus Levene upptäckte sockerarter, baser och fosfater i DNA.
Senare började vetenskapsmän att upptäcka hur dessa grundläggande enheter passa ihop för att skapa en lång tråd som kan "läsa". Eftersom delarna studerades, fann forskarna att delar av dem kan läsas att företräda vissa drag av organismer. På senare tid har DNA studerats för genteknik.

Identifiering

DNA har en kontrollampa form som lärs ut som en del av grundläggande vetenskaplig kunskap i skolan. Det är dubbel helix form, som består av två långa remsor, de polymerer, som löper parallellt med och slingra sig runt varandra. Ansluten till endera änden av dessa polymerer är långa trådar av genetiska kromosomer. Hos människan finns 46 kromosomer som består av baspar i olika sockerlösningar och pairings bas. Dessa kombineras för att göra en enda DNA-sträng, som det finns många i en organism.

    
    Copyright © 2011 give2all.org