välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man använder järn för att producera vätgas

Postad av : Annika Hultén

Vätgas är en gas som är lättare än luft. Vätgas är också en obligatorisk ingrediens i alla syror och kemiska reaktioner med en syra och en metall kan befria väte. Reaktioner mellan saltsyra (HCl) och järn (Fe) producerar små mängder av vätgas. Du kan lättare följa denna reaktion om du använder järnfilspån snarare än en klump av järn. Detta beror på att järnfilspån nuvarande mer yta än vad en större massa. Följande balanserad kemisk reaktion uttrycker reaktion mellan HCl och Fe:

2 HCl + Fe "FeCl2 + H2

Som den uppåtgående pilen visar, släpper denna reaktion väte som gas.

Du behöver:
Skyddsglasögon
. Syrafast gummihandskar.
3 molar saltsyra.
Järnfilspån.
Destillerat vatten.
Grunt glaskärl eller bägare.
Plast dosskedar.
Glas pipetten.
Vuxen tillsyn.
Bakpulver.


1.
Sätt på dig skyddsglasögon och gummihandskar. Öppna fönstren för att möjliggöra god ventilation. Placera en öppen låda med bakpulver inom räckhåll. Om du spiller syra eller få syra på huden, snabbt häll en generös mängd bakpulver på syran och skölj sedan med en stor mängd vatten.
2.
Lägg 1 /4 tsk. av järnfilspån i din grunt glaskärl.
3.
Täck järnfilspån med en liten mängd destillerat vatten.
4.
långsamt häll 1 tsk. av 3 molar saltsyra i skålen. Använd din pipetten för att mäta syra i doseringssked att undvika att spilla syra.
5.
Observera reaktion som uppstår. Du kommer att se bubblor som kommer från järnfilspån. Dessa bubblor är vätgas.
6.
Tillsätt bakpulver till din lilla skålen när du är klar att observera bubblar vätgas. De bakpulver kommer att neutralisera syran och göra det säkert att kasta. Strö din doseringssked och pipett med bakpulver också. Syran kommer att fräsa när du lägger till bakpulver. Fortsätt att tillsätta bakpulver tills det inte längre fizzes. Då kan du skölja den i avloppet. Använd rikligt med vatten och skölj alla dina redskap ordentligt.

Tips och varningar


  • Du kan använda andra syror för att producera vätgas med järn.
  • Saltsyra är frätande. Låt det inte komma i kontakt med huden eller med något annat än skålen som du använder för experimentet och din mätning köksredskap. Om du får något på dig eller på något, neutralisera den med massor av bakpulver och tvätta bort det med rikliga mängder vatten.
  • Vätgas är brandfarligt och explosivt i blandning med luft. Inte generera mer väte än den lilla mängd som gjorts i detta experiment.
    Previous:nothing
    Next:livscykel den Rödstjärtad hök
    
    Copyright © 2011 give2all.org