välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

elasticitetsgräns jordar

Postad av : Jonathan Nyberg

Jordmekanik hänvisar till tekniska egenskaperna hos jord och förutsäger hur den kommer att agera under vissa omständigheter. Dessa egenskaper beskriver markens egenskaper som byggnadsmaterial och lämpligheten av marken för att klara belastning ansökningar från olika typer av konstruktioner. Den elastiska gränsen för en marken eller annan typ av material är ett mått på det maximala beloppet av stress som kan användas utan att orsaka permanent deformering

sträckgränsen

Det elastiska gränsen är ett teknikföretag beteende av jord som kan bestämmas i konstruktionsmaterial laboratorium av ansökan och utsättning av en serie av ökande belastningar till provet tills en permanent deformation när det sista lastningen steg frigörs från marken provet. Flera egenskaper hos jord bestämma den elastiska gränsen. Dessa inkluderar distribution kornstorlek av jordprovet, hur mycket vatten och luft finns i hålrum, skjuvhållfasthet, bärighet, konsolidering eller kompression, och leran sammansättningen av jordprovet.

marken

Marken består av tre faser av materia. De fasta ämnena kan variera i storlek från lerpartiklar till små stenar eller grus till stora stenar. Bland massan av fasta ämnen är hålrum som kan innehålla vatten eller luft. Under konsolidering eller kompaktering tryck, kan hålrum minskas som vatten och luft pressas ut ur jorden. Nybildade eller geologiskt unga mjuka marker kommer att ha en högre andel porositet eller hålrum, medan äldre härdade jordar är mer konsoliderad och kommer att ha mindre porositet. De äldre jordar är tätare och mindre benägna att misslyckas på grund av en överskridit elasticitetsgräns.

Bärighet

Detta hänvisar till kapaciteten av marken till stöd för byggande laster. Den representerar den maximala genomsnittliga kontakttrycket mellan struktur Stiftelse och jorden som inte skulle producera en skjuvbrott i marken. Det maximala tryck som jorden kan stödja utan misslyckande är den ultimata bärighet. Om jorden lösa tillåter en struktur stiftelser att lösa ojämnt, differentiell avgöra inträffar, vilket tyder på att elasticitetsgräns att marken har åsidosatts. Som ett resultat av sprickor och skiftande visas i väggarna eller grunden till byggnaden.

Jordens hållfasthet

jordens hållfasthet i allmänhet avser en markens motståndskraft mot tvärkrafter såsom tyngdkraften, friktion, sammanhållning och portryck. Friktion är det mekaniska motståndet i en jord att flytta på grund av motstånd från ojämnheter i partikelytor agerar på varandra. Cohesive krafter gälla särskilt för lerjord där elektrostatiska krafter bland de små partiklarna gör dem hålla samman tätare. Portryck ges av vatten som innehåller tomrum som motstå packning eller konsolidering krafter. Om en jord blir mättad med vatten på grund av ihållande regn eller översvämningar kan elasticitetsgräns att marken överskrids i form av ett jordskred. Det kan också iakttas i sprickor i ett betonggolv eller asfalt parkeringsplats på grund av landhöjningen påtryckningar från vattendränkt jord nedan.

Elasticitetsmodul

elasticitetsmodul värde kan också kallas elasticitetsmodul. Detta är ytterligare ett sätt att återge den elastiska gränsen med olika krafter i beaktande. Det är en matematisk representation av markens tendens att deformeras på ett elastiskt läge när en kraft anbringas på den. Det finns flera typer av elastiska böjmotståndet att tjäna som teknisk referens:. Youngs modul, skjuvmodulen och huvuddelen modul

elasticitetsmodulen avser markens benägenhet att deformeras längs en axel när anbringas längs denna axel. Skjuvmodulen kallas också modulen för stelhet, som beskriver markens benägenhet att klippa eller ändra dess form. Skeva hänvisar till en tendens att bryta plötsligt som i en jordskredsseger.
Huvuddelen modulen beskriver tendensen att marken inte deformeras i alla riktningar av en kraft.

    Previous:nothing
    Next:vad är granat sand?
    
    Copyright © 2011 give2all.org