välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är osmotisk lysering?

Postad av : Stefan Svensson

Osmotiska lys är sprängning av en cell på grund av ett överflöd av vätska. Cellens membran är inte stor nog att rymma den överflödiga vätskan, vilket gör att membranet att bryta, eller Lyse. Att upprätthålla en osmotisk balans är en mycket grundläggande, men mycket viktig funktion av cellmembranet. De flesta av de saker som celler är beroende av flödet av vissa joner in och ut ur cellen

cellstruktur

Celler är de grundläggande funktionella enheten i kroppen. Alla vävnader är gjorda av dem, alltså funktioner för alla vävnader beroende av dem. Cellerna innehåller en kärna som håller DNA. Denna kärna är omgiven av en vätska samtal cytoplasman. Cytoplasman är ett flytande och ofta innehåller lösta proteiner och socker. Den rymmer också cellens mitokondrier som ger cellen den energi som behövs för att fungera. Det finns andra viktiga strukturer i cytoplasman också. Allt detta finns i cellens membran.

cellmembran

cellens membran är en "fosfolipid tvåskiktsmembran. " Som namnet antyder består membran av två lager av molekyler som kallas fosfolipider. Formen av en fosfolipid liknar formen av en grodyngel, med huvudet är den delen av molekylen som innehåller fosfor grupp kan interagera med vatten, och svansen är en fettsyra kedjan som inte kan interagera med vatten.

fosfolipider i cellmembranet linje upp svansarna så att både utsidan och insidan av cellen är fodrad med huvuden. Den intra-membranet utrymme innehåller alla fettsyror svansar. Cellmembran är "selektivt permeabla", vilket innebär att vissa ämnen kan flytta in och ut ur cellen, medan andra inte kan. Stora proteiner och laddade partiklar eller joner vanligtvis kräver hjälp av ett membran-bundet protein kanal eller jonpumpen för att bli godkända.

Solutions

För att förstå osmos, är det nödvändigt att först förstå vad en lösning är gjord av . Till exempel, om en matsked salt blandas i en kopp vatten, kommer saltet lösas upp och bilda en saltvatten lösning. Det som är upplöst i lösningen är lösningens (salt i detta fall), medan "saker" som gör upplösningen är lösningsmedlet (vatten i detta fall). Kropparna av levande varelser är fulla av lösningar med en vattenbaserad lösning. De lösningar är sockerarter, proteiner och salter.

Osmos

osmos avser förflyttning av vatten från ett område med låg löst ämne koncentration till ett område med hög koncentration löst ämne i ett försök att utjämna skillnaden. Om en cell innehåller en hög koncentration av socker och proteiner i sin cytoplasma förhållande till den extracellulära vätskan, då osmos uppstår. Det är, vattenmolekyler från den extracellulära vätskan kommer att flytta in i cellen för att späda lösningens koncentration i cytoplasman. Men cellens membran kanske inte kan hålla alla de extra volym från inkommande vatten. När detta händer, membranet kommer att brista. Den spruckna ett cellmembran kallas "lys. "

Crenation

Det är viktigt att notera att osmos fungerar både inne i cellen och ut. Således, om den extracellulära vätskan har en överdriven mängd salter och socker i det i förhållande till cytoplasman i cellen, kommer vatten flytta från cytoplasman till den extracellulära vätskan i syfte att utjämna lösta koncentrationen. Resultatet är en cell som har förlorat volym, som en ballong som förlorat luft. Cellen kommer skrumpna ihop, en process som "crenation. "

    Previous:nothing
    Next:Definitionen av granat
    
    Copyright © 2011 give2all.org