välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur berget cykeln börjar

Postad av : Jonathan Nyberg

Alla kan se förändringar i miljön, men tidtabellen för dessa förändringar varierar mycket från plats. Kuster förändras snabbt, man ser dagligen, månatliga och årliga förändringar i form av kusten. Inredning mark förändringar långsammare. En flod översvämma bara en gång varje århundrade, och tillväxten i bergen är ofta omärklig. Nära fel och vulkaner, katastrofala händelser orsaka omedelbar förändring till det omgivande landskapet

Rock Cycle

berggrunden består av de processer genom vilka jorden ändras från en typ till en annan: sedimentära, metamorfa och magmatiska. Rocks inte bara form som ett slag och stanna där, de är kvar i ständig rörelse. En sten är något "naturligt bildade, icke-levande, fast och sammanhängande sammanlagda vikten av fast materia som utgör en del av en planet," enligt den Idaho Museum of Natural History. Rock cykler har någon egentlig början, eftersom varje typ av sten är gjort av de andra i en ändlös kedjan.

sedimentära bergarter

När du placerar måttliga mängder press på lager av sediment, komprimera de att bilda sedimentära bergarter som sandsten. Sediment är antingen biologiskt slam såsom ben och växter eller delar av andra bergarter som kallas clasts. Sedimentära bergarter är namngivna efter storleken på de partiklar som används för att göra dem-såsom sandsten från sand, siltstone från slam och slamsten från lera, enligt Idaho Museum of Natural History. För en geolog, grus betyder något med clasts från 1 /10 till 1 /5 tum i diameter. Konglomerat är gjorda av rundade grus, och breccia är gjord av vinkel-eller vassa grus. Kalksten blanketter från organismer som har omkristalliserad under press, men det anses fortfarande vara sten.

Metamorfa bergarter

När du ämne sedimentära eller magmatiska rock till extrem hetta och tryck, omvandlar den till metamorfa bergarter. Meta betyder förändring och innebär morph form, och ändra-form är exakt vad den smälta metamorfa bergarter gör. Även kallad magma eller smält sten bildas endast på särskilda platser, oftast i närheten av skiljelinjer. När magma svalnar kristalliserar det precis som is från vatten, enligt Vision lärande.

Magmatiska Rock

Trots alla vulkaniska berg former från metamorfa bergarter, de utgör i två mycket olika miljöer. Extrusiva stenar cool snabbt på ytan av vulkaner som bildar basalt. Kort avkylning gör att kristallerna för liten för att se utan förstoringsglas eller mikroskop. Påträngande vulkaniska bergarter svalna i plutons (cool områden) djupt under jordens yta. Det tar lång tid för dessa stenar svalna, så de har tid att växa sig mycket större kristaller. Varje typ av extrusiva berg har en obehaglig motsvarighet såsom ryolit och granit eller gabbro och basalt, säger Idaho Museum of Natural History.

Tidslinje

Några rock processer, såsom vulkanutbrott och jordbävningar, ske omedelbart. Andra, såsom stigande bergskedjor, sker långsamt. Varje sten kan skjutas upp och utsätts för vittring och erosion, och på samma sätt varje sten och att pressas ner och smälts. Därför är berggrunden inte en cirkel, eftersom många stigar ansluta de tre staterna, enligt Vision lärande.

    Previous:nothing
    Next:struktur och funktion muskelceller
    
    Copyright © 2011 give2all.org