välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

effekterna av joniserande strålning på ringblomma frön

Postad av : Ulf Friberg

Du behöver:
papperskorgen kan
. Papperskorgen lock.
Vatten.
Fish.
Picknickbord.

Joniserande strålning är elektromagnetisk energi överförs som fotoner (som alla strålning) rör sig med en tillräckligt hög frekvens till remsor elektroner bort av yttre elektron skal av en atom. En gemensam högstadiet experiment om effekterna av strålning är att försöka att odla ringblomma frön som har utsatts för olika grader av joniserande strålning. Dessa frön är köpta före utsätts för vissa strålningsnivåer från vetenskapliga utbudet företag, som en typisk middle school inte har X-ray eller gammastrålning som avger utrustning som gör det möjligt att bestråla fröna själv.

joniserande strålning och till groning av Marigold frön

Marigold frön är mycket tåliga och kan överleva torka, som hamnat i vatten, och extrem hetta och kyla. De är också ganska motståndskraftiga mot joniserande strålning. Joniserande strålning kan skada arvsmassan av utsäde, hindrar den från utsidan (även kallat gro). En gemensam måttenhet för stråldoser är rad ", vilket motsvarar 100 ergs energi per gram bestrålat material. (En ERG är en enhet för energi som är ungefär lika med det arbete som krävs för en dagslända visade sina vingar en gång). Styrning (icke-bestrålade) frön har om en 70 och 75 procent grobarheten (dvs, 70 och 75 procent av fröna gro). När stråldosen ökar till 50. 000 rads sjunker grobarheten till ca 60 procent vid 150. 000 rads faller grobarheten till cirka 12 procent, och 250. 000 rads, kommer endast cirka 5 procent av de bestrålade frön gro. Vid fyra miljoner rads kommer ingen av fröna gror.

Joniserande strålning påverkan på växter som växer från frön

Förutom grobarhet misslyckanden, ringblommor vuxit från bestrålade frön är likelier att ha mutationer. som kan variera från onormalt små plantor, som växer bladen på ovanliga ställen, till växande mer än en blommande huvudet. Mycket sällan kommer växter gro som saknar genetiska strukturer för att göra blad växa på bara en sida av stjälken.

Vad den joniserande strålningen gör

Genetisk information är kodad i en molekyl som kallas DNA (deoxiribonukleinsyra) och att information blir läst (och som används som instruktioner) genom en kemikalie som heter RNA (ribonukleinsyra). Tänk av DNA som en mycket lång uppsättning bokstäver, konkretisera den genetiska "instruktioner" för en anläggning. Joniserande strålning suddar, ändrar eller ibland ändrar ordningen på dessa brev, antingen som de är lagrade, eller som de är läste att växtceller. Om tillräckligt många av dem att få bort, inte gro fröet inte. Om bara några få raderats, kommer anläggningen groddar men vara små. Om det finns fel som gjorts i RNA kan delar av informationen får kopieras flera gånger eller på fel plats, vilket resulterar i missbildade ringblomma.

    Previous:nothing
    Next:växter av sechura öken
    
    Copyright © 2011 give2all.org