välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

former av asexuell reproduktion i växter

Postad av : Jan-Olof Stoor

Reproduktion i växter kan vara antingen sexuellt eller asexuell. Pollinering av blommor och den efterföljande produktionen av frukt och frön är en metod för sexuell reproduktion som de flesta av oss är bekanta. Sexuell reproduktion tillåter fler genetiska variation eftersom den kombinerar den genetiska koden från två olika växter. Asexuell reproduktion resultat i den nya anläggningen har samma genetiska kod som moderplantan. Några välkända trädgårdsväxter använda formulär med asexuell reproduktion.

Knölar

Potatis är ett exempel på en anläggning som använder asexuell reproduktion. Om du tittar på en potatis knölen, som är den del som du äter kan du se lite knoppar eller ögon. Var och en av dessa små knoppar kan växa till en ny potatisen. Knölar form av speciella stammar som växer i marken. Dessa stammar fylla med stärkelse, som ger mat till oss, eller om den planteras, för framtiden potatisen. Om du någonsin har lämnat en potatis i ett skåp för länge du förmodligen har märkt ögonen börjar växa.

Runners

jordgubbsplantor är bra exempel på växter som förökas med hjälp av löpare, eller utlöpare. Dessa växter skicka ut stjälkar som växer längs marken som inte har så många, om några, blad. Dessa stammar växer små noder istället, som skickar nya rötter ner i marken. Nya skott upp och en ny jordgubbe anläggning för moderplantan är född. Jordgubbsplantor återge även sexuellt genom att producera blommor, följt av röda jordgubbar frukter och frön.

(ref 2)

lökar och knölar

Dessa två typer av asexuell produktion är liknande i metod. Lök och liljor lökar form som ligger vilande över vintern. Näringsämnen lagras i särskilda, svullna blad som omger en enda, kort rör. Som den omgivande jorden värms på våren, börjar stammen att växa med hjälp av lagrade näringsämnen. I lök, är glödlampan vad vi äter. Rotknölar är liknande konstruktioner, men de har inte någon förvaring blad. Den svullna stjälkar håller näringsämnen, omgiven av pappersaktig blad, liknande en lök huden. Crocus växter använder stam att reproducera sig.

    Previous:nothing
    Next:hur man handhar ett elektronmikroskop
    
    Copyright © 2011 give2all.org