välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur du hittar den procentandel av koppar i en mässing uppdrag

Postad av : Stefan Svensson

Mässing består av koppar och zink, med zinkkoncentrationen vanligen mellan 5 procent till 40 procent. Dessa två metaller kan legeras i olika proportioner för att producera mässing med olika kemiska och fysikaliska egenskaper, inklusive hårdhet och färg. Många av de föreskrivna metoderna för bestämning av kopparhalten i mässing-såsom jodometrisk titrering och spektrofotometri-kräver dyrbar utrustning och omfattande kemisk expertis. En alternativ metod baserad på täthet-förhållandet av ett ämne är massa att volymen av det utrymme det upptar-kräver relativt billiga utrustning och lite matematisk förmåga.

Du behöver:
Graderad cylinder som läser i milliliter
. Balans som läser i gram.
Hammer.
Räknare.

Mätningar


1.
"Zero" balansen genom att se till att den läser noll utan provet på plats. De flesta elektroniska vågar är utrustade med en "nolla" eller "tara"-knappen speciellt för detta ändamål som återställer balansen till noll. När du har nollställt vågen, placera mässing provet på den och spela in vikten i gram.
2.
Fyll mätcylinder ungefär halvfull med vatten. Mät och notera vattennivån. Cylindern måste ha en inre diameter stor nog att rymma provet. Om det behövs, böja, rulla eller platta mässing provet med en hammare tills den passar inuti cylindern.
3.
Skjut mässing provet ner på sidan av cylindern i vattnet, Var noga med att undvika stänk eller spilla vatten.
4.
Mät och notera den nya vattennivån.

Beräkningar


1.

Beräkna volymen av mässing genom att subtrahera delar vatten före och efter mässing lades till cylindern. Till exempel, om cylindern läsa ursprungligen 50,5 ml och ökade till 61,4 mL när mässing lades, då volymen av mässing provet (61,4 ml)-(50,5 ml)=10,9 ml
2. .
Bestäm densiteten i mässing provet genom att dividera dess vikt i gram av den volym i milliliter. Fortsatt exemplet från steg 1, om den massa av mässing prov mätas 91,6 g, sedan dess densitet skulle vara (91,6 g) /(10,9 ml)=8,40 g /ml.
3.

Beräkna procent koppar genom att ersätta densiteten i mässing provet i gram per milliliter i följande ekvation:

procent koppar=(densitet mässing prov-7. 58) /0,0136

fortsätter exemplet från steg 2,

procent koppar=(8,40-7,58) /0,0136=60,3 procent

. Tips och varningar


  • vatten i en graderad cylinder kommer att bilda en U-form vid dess yta. Detta kallas för en "menisk", och den volymen avläses från botten av U.
    Previous:nothing
    Next:hur man läser en optisk mikrometer
    
    Copyright © 2011 give2all.org