välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

relativ datering vs radioaktiv datering

Postad av : Charlotte Wannberg

I historia, arkeologi och vetenskap, hjälper processen att dejta upptäckter ger viktig information om fyndet. Dating ett fossil, till exempel, kan hjälpa forskarna lära sig mer om var de upptäckte varelsen passar in i utvecklingen eller kan hjälpa dem att identifiera provet. Naturvetenskapen utgår relativ och radioaktiva dating för att fastställa åldern på dessa upptäckter, men dessa två metoder är olika

Historia

Relativ datering är äldre av de två metoderna. Före 1900-talet hade alla försök hittills upptäckter att göras genom att dra slutsatser från de hitta läge i jordens lager. Carbon dating, den vanligaste formen av radioaktivt dating, började användas efter andra världskriget.

Relativ Dating och stratigrafi

Med relativ datering, forskare förlitar sig på stratigrafin att bestämma åldern på en upptäckt. Stratigrafi säger lägre jordlager är äldre än de ovan dem. Plus, förekomsten av vissa djur och fossiler anläggning i ett särskilt skikt ger forskarna en uppfattning om den tidsperiod som representeras av lagret. Utifrån denna information kan forskarna ungefärlig ålder en upptäckt som grundar sig på där det konstaterades i jordens lager.

Radioaktiva Dating och Half-Life

Radioaktiva grundämnen förändras över tiden. Till exempel uran kastar atomer på ett schema tills den ändras till en annan faktor. Den tid det tar för 50 procent av ett radioaktivt grundämne att ändra kallas halveringstiden. Denna process kallas radioaktivt sönderfall. Genom att mäta sönderfallet av dessa element i en upptäckt kan forskarna fastställa åldern på denna upptäckt.

Pålitlighet Dating

Relativ datering kan forskare för att passa en upptäckt i större kronologi av jorden. Till exempel kan en fossil bestämmas till senare än en annan upptäckt baserad på denna metod för datering. Med radioaktiva dating, som också kallas absolut datering, kan forskare fastställa en mer specifik ålder för upptäckten. Till exempel kan de säga det konstaterande är 50. 000 år gammal. Även om båda formerna av dating tillverkar olika typer av resultat, både resultat måste mesh. Om relativ datering tyder de fossila bör vara yngre än 50. 000 år gammal men radioaktiv datering säger att det bör vara äldre än så, finns ett problem med dating.

Fördelar med radioaktivt Dating

Forskare förtroende radioaktiva dating av två skäl. Först halveringstiden av radioaktiva grundämnen är väletablerat och registreras. Om hälften av kol-14 element i ett fossil har förändrats, skulle åldern på fossila vara 5. 730 år gammal eftersom det är elementets halveringstid. För det andra ändrar halveringstiden för dessa delar inte på grund av miljöpåverkan. Halveringstiden ökar inte i varmt väder, till exempel. Det innebär att mätningen är stabil och pålitlig oberoende av de miljömässiga förändringar som sker vid olika tidpunkter i jordens historia.

    
    Copyright © 2011 give2all.org