välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

schimpans livsmiljö

Postad av : Valon Istrefi

Schimpanser, eller Pan troglodytes, är de apor närmast släkt med människan. Det innebär att vi studerar dem att lära om oss själva, beteende och för att testa livsmedel och läkemedel. Men medan de fortsätter att hjälpa våra vetenskapliga framsteg, försvinner deras naturliga miljö snabbt. Kallad "sokwe MTU" på swahili, schimpanser flytta till nya livsmiljöer att fortsätta att överleva

Geografisk fördelning

Minst fyra schimpans arter lever hela den afrikanska kontinenten. Tre vanliga arter lever i den afrikanska skogen zonen i 21 länder från Guinea till Uganda och Tanzania. Bonobon, eller Pan paniscus arter lever i Demokratiska republiken Kongo exklusivt. I Kenya finner ni bara schimpanser i fångenskap.

Miljömässiga behov

Chimps är dagaktiva (vaken under dagen), men på månbelysta nätter, de tenderar att stanna uppe sent. Innan de sover, schimpanser klättra upp till sina natt bon i träd högt ovanför marken. I gryningen, sjunka de från höjderna att äta. Liksom människor, de är allätare. De lever på frukt, frön, nötter, blad, bark, knoppar och blommor, insekter och även apor. Frukt gör den största delen av deras kost. Schimpanser är selektiva om deras mat, att bara välja den mognaste bitar av deras favorit sådana, men flytta till blad och bark när frukten är knapp. Schimpanser behöver en stor färskvatten.

Miljö

Afrikas ekvatorialskog bälte brukade vara kontinuerlig bekvämt boende för schimpanser, men en snabb avskogning bara kvar fläckar av beboelig miljö. Att vara anpassningsbar, flyttade schimpanser till mer torra områden, lövskogar och åter skog mark. Nu bor de öppna skogsmarker, sekundär skog, bambu skogar, sumpskogar och även patchar skog i öppna savannen. Medan de kanske gillar savannen skogar, kallas skogar med vattendrag eller savannen mosaik, de sällan våga sig ut i det fria, utom att resa från en skogsareal till nästa.

Gemenskapernas

sociala djur, schimpanser lever i samhällen eller grupper familj . Chimp familjer är "fusion-fission" grupper: de resor, individer vandrar iväg på egen hand eller tillsammans med andra grupper för en tid. Ibland, många familjer träffas för stora upphetsad sammankomster. Dessa sammankomster brukar centrum på gott läcker frukt eller ett sexuellt populära kvinnliga. Hanarna bilda egna hierarki med alfahannen i toppen och alla de andra för ner till botten. Alla män dominerar alla kvinnor, patrullerar gränserna och se till att endast godkända honor överföring mellan grupper

hotade

Vårt primat kusiner lider ofta på mänskliga händer. Mindre än 200. 000 schimpanser fortfarande lever i det vilda. Redan en utrotningshotad art, är schimpanser fortfarande hotas av bushmeat tjuvskyttar och förstörelse av livsmiljöer. På grund av deras likhet med människor, de är mottagliga för många av samma sjukdomar. Fånga och död för medicinsk forskning är en främsta orsaken till den stadiga befolkningsminskning. Ofta schimpanser i forskning eller tittar på anläggningar bor i burar, och får inte umgås med andra schimpanser eller strövar fritt i stora utrymmen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org