välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är den avgivna gasen när trä brinner?

Postad av : Charlotte Wannberg

Röken som trä släpper som det brinner är egentligen en blandning av många olika typer av gaser, några harmlösa, men många skadligt, särskilt om andats in de exakta koncentrationerna av varje gas kommer att bero på vilken typ av trä och dess skick. Torr, tillverkar torkat trä i allmänhet de minst skadliga rök och mest värme. Ju mer rök som trä ger som det brinner, desto mindre värme skapar, så en liten mängd rök är önskvärd när trä brinner

partiklar

Den synliga röken i luften inte är en gas, men egentligen en samling av vad som kallas "partiklar". Dessa är små samlingar av material som inte riktigt har bränt upp eller har brunnit till aska som är tillräckligt ljus att flyta upp i luften. Dessa tenderar att vara bitar av träfiber, bränt trä TA, och andra lätta insättningar, oftast mindre än 10 mikrometer i bredd.

Koldioxid

Koldioxid är den vanligaste gasen som produceras av vedeldning. Som ett organiskt material är trä till stor del kol och när de utsätts för värme i elden detta kol ändringar till koldioxid, samma gas som bildas vid alla typer av biomassa bränns. Trä absorberar koldioxid genom luften när det växer, förändras den till kol i sina fibrer. Bränna trä vänder denna process, och släppte ungefär 1900g CO2 för varje 1000g av trä som är helt bränd.

Överväganden

Kolmonoxid, eller CO2, frigörs också när trä förbränns, även i mindre kvantiteter. Detta är ytterligare kol gas, men det tenderar att vara äldre ofta när branden inte har mycket tillgång till syre. Det är luktfri och färglös, och i stora mängder kan vara farligare för människor än koldioxid.

NOx och VOC

Trä producerar också kväveoxider (NOx) och flyktiga organiska föreningar (VOC) som det brinner. NOx är en sur förening som kombinerar med vatten lätt i atmosfären och bildar det ökända surt regn. Flyktiga organiska föreningarna har avdunstat kolföreningar som har en mängd olika ohälsosamma effekter på människors lungor, men de kan också skapar ozon när det utsätts för solljus.

vattenånga

Vattenånga är också en mycket vanlig typ av gas som avges från trä vid förbränning, särskilt unga trä som fortfarande har en hel del fukt fångade i sina fibrer. Detta vatten värms upp av elden tills det avdunstar tillsammans med tjära och hartser, rinner iväg som vattenånga. Även harmlösa på egen hand, kan detta ånga bära mer farliga partiklar från röken som den stiger.

    Previous:nothing
    Next:typer av limegröna larver
    
    Copyright © 2011 give2all.org