välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är skillnaden mellan ärvda & förvärvade egenskaper?

Postad av : Magnus Ekblad

I studien av evolutionsbiologi, är det accepterat att evolution sker som en följd av art utveckla nya egenskaper som gör det möjligt för dem att överleva sina kamrater. Om till exempel en hare kan springa snabbare än sin kollega leporids, då särskilt haren kommer att kunna undvika rovdjur, och vara mer benägna att sprida dess genetiska material. Likaså om en varelse är född med en päls färg som bättre kamouflerar det från ett rovdjur ögon, det kommer också att få en evolutionär fördel. Dessa två exempel illustrerar de två typerna av egenskaper: förvärvade egenskaper, som är utvecklade som ett resultat av en varelse agerande, och ärftliga egenskaper, som en varelse har ingen kontroll över.

Förvärvade Kännetecken

Förvärvade egenskaper kan bestå av många olika kvaliteter. Kondition, ägodelar, sociala kotterier och geografiskt läge kan alla anses vara förvärvade egenskaper av människor. Vi väljer att uttrycka oss på vissa sätt, och som leder till utveckling av egenskaper som motsvarar detta personligt uttryck. Hos djur som inte har lyxen att vår nivå av frihet och valfrihet, förvärvade egenskaper kan omfatta position i en förpackning eller ärr från gamla sår. Alla utmärkande egenskaper hos en varelse som är ett resultat av denna varelses liv, och inte av dess överordnade, är en förvärvad egenskap.

Ärftliga egenskaper

Medfödda egenskaper är egenskaper som är en del av en varelse genetiska struktur. Till exempel hår-och ögonfärg är egenskaper som vi föds med, och de är beroende av den genetiska koden för våra föräldrar och farföräldrar. Hudfärg, höjd och anlag för vissa sjukdomar är också ärftliga egenskaper.

Drag med båda faktorerna

Många karaktäristiska dragen är alltför bred för att definieras enbart som ärvda eller förvärvade. Tänk till exempel, rikedom. Uppenbarligen har alla potential att uppnå rikedom, oavsett vad deras natur, men människor som föds in i rika familjer tenderar att utsättas för bättre utbildning och har möjlighet att spendera mindre tid kämpar för att överleva. Som ett resultat av dessa människor tenderar att lyckas i vinst på monetära tillgångar. Det finns dock otaliga undantag, många rika människor hamnar i konkurs, och många med blygsam start blivit rik. Detta beror på en kombination av ärftliga (inställning) faktorer och förvärvade (ansträngning och viljestyrka) faktorer.

Evolution och egenskaper

Evolution uppstår när en art har ett drag som ger den en fördel framför andra arter. Denna fördel kommer direkt eller indirekt underlätta att artens fortplantning. Om till exempel ett rovdjur är född med längre klor eller bättre syn, kommer det att kunna jaga och föda sig själv och sin partner bättre, lever längre och att kunna sprida sin genetiska mönster längre. Generellt är dessa fördelaktiga egenskaper första orsakas av mutationer. Förvärvade egenskaper kan hjälpa ett enda djur, men inte dess avkomma. Ärftliga egenskaper kommer att bidra till avkomman, utan måste vara ett arv från en tidigare generation. Så måste det ideala drag vara en ärftlig åkomma som en varelse föds med, trots att det inte är en del av sitt genetiska mönster. Dessa avvikande egenskaper som orsakas av mutationer under gödsling.

Lamarckian Evolution

När evolutionen första var under prövning, fanns det två primära skolor men till hur det fungerade. Den accepterade processen är Darwins teori om det naturliga urvalet. Naturligt urval uppstår när en medlem av en art är bättre på att överleva och fortplanta sig. Men var den andra teorin populära i många decennier. Denna teori var Jean-Baptiste Lamark teori om förvärvade egenskaper. Enligt Lamark förvärvade egenskaper kan överföras genom reproduktion. Han trodde att ett djur utvecklat några drag, då deras avkomma skulle vara predisponerade för samma egenskap. Vi vet nu denna teori vara falska, men är presenterar en intressant inblick i begrundan av våra förfäder.

    Previous:nothing
    Next:vad som gör håret statiskt?
    
    Copyright © 2011 give2all.org