välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad som gör håret statiskt?

Postad av : Charlotte Wannberg

Alla har, någon gång i sitt liv, upplevt effekterna av statisk elektricitet. Statisk elektricitet är ansvarig för funktionen av klänger wrap, skapandet av blixtnedslag, förstörelse av datorer och, naturligtvis, dåliga hårdagar. Statisk elektricitet är orsakad av en ansamling av överskjutande elektroner på en yta. Dessa överskott elektroner kan orsaka en potentiell energi skillnad mellan två platser, vilket kommer att leda till en gnista, eller de kan bygga upp tills repulsiva krafter mellan dem orsaka andra intressanta effekter, såsom galna hår.

Elektroner

Allt i universum består av atomer. Dessa atomer består av tre huvuddelar; neutroner, protoner och elektroner. Neutroner är, som namnet antyder, neutral. De bidrar utan kostnad. Protoner är positivt laddade. Elektroner är negativt laddade. Protoner och neutroner bilda kärnan i en atom, medan elektroner finns i (oftast) sfäriska molnen kring kärnan. Det är på grund av detta geometri, och det faktum att elektroner är 2. 000 ggr mindre tunga än protoner, elektroner som tenderar att vara den atomära valutan. De är lätt byts till och från andra atomer.

Bildande av Charge

Den process som elektroner använda för att bygga upp på ytor är enkel. När två olika material kontakta varandra, den fria elektroner i materialet har möjlighet att flytta från ett material till den andra. Om ett av föremålen är tillverkade av ett material som har massor av fria elektroner, som nylon, ull och hår och annat material inte har ett överskott av elektroner, då elektroner flyttas lättare från ett objekt till den andra. Denna förändring i elektroner skapar en avgift på varje objekt. Ett vanligt exempel är att gnugga siden på en gummi stång. Den silke kommer att förlora många av sina elektroner, och stången kommer att vinna dem. Staven kan sedan användas för att plocka upp små bitar av papper. Denna överföring av elektroner kallas triboelectric effekten.

Laddning Hair

Äkta hår är väldigt högt på triboelectric serien, som rankas material på deras förmåga att förlora eller vinna elektroner. Människohår ger lätt upp elektroner till många andra material, såsom silke, bomull, nylon, ull, akryl, gummi och PVC. Dessa material är ofta stöter på i din vardag. Mattor kan vara ull eller bomull, samt hattar och andra kläder. PVC används ofta för att göra kläder replika läder. Eftersom du ofta exponeras för dessa material, är du skyldig att uppleva effekterna av en elektron obalans så småningom.

Effekter kostnad på Hair

Forskare fortfarande försöker förstå varför just det händer, men som laddningar stöter ifrån. Som håret förlorar elektroner att avvika ballonger och hattar ull, bygger det gradvis upp ett nät positiv laddning. Eftersom varje hårstrå kan röra sig fritt, åtminstone i viss utsträckning kommer enskilda hårstrån försök att orientera sig för att stöta bort varandra så mycket som möjligt. Detta är vad som orsakar håret att stå upp; varje enskilt hårstrå försöker komma så långt från alla andra hår som möjligt. Effekten är mer märkbar beroende på mängden kostnad, människor som har rört en statisk generator kan vittna om kraften av el

Minska Statisk

Det finns flera metoder för att minska effekterna av statisk hår. . Att hålla håret fuktad med bra balsam är ytterst viktigt, eftersom det torra hår utsätter mer yta och den statiska effekten blir starkare. En torkare blad, som är utformad för att minska statisk, kan gnuggas på din pensel eller hår själv och förvaras i en ficka för touch-ups under dagen. Observera också att statisk elektricitet är att snabbt spridas i närvaro av vatten, så att ha en luftfuktare som finns i ditt hem under torra sommarmånaderna kommer att hjälpa också.

    Previous:nothing
    Next:träd tyget
    
    Copyright © 2011 give2all.org