välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad passerar över i genetik?

Postad av : Annika Hultén

En gen definieras som en enhet av arvsmassa som överförs längs från en generation till nästa, enligt MedicineNet. com. Gener består korta sekvenser av deoxiribonukleinsyra eller DNA, och är arrangerade längs kromosomer. Kromosomer är helt enkelt långa sekvenser av DNA som består av många gener. När det gäller genetik, termen "Crossing over" avser en process genom vilken ett par av kromosomer justerar nära varandra och byta segment av DNA som innehåller gener vid replikering. Crossing är över även känd som genetisk rekombination.

DNA-replikation

Det finns två olika DNA-replikation processer som sker i växter och djur. Den första, mitos, uppstår när en cell replikerar att bilda två kopior av sig själv. Det andra replikering Processen kallas meios och förekommer endast i skapandet av spermier eller äggceller. Meios börjar med en cell som innehåller par kromosomer och slutar med två celler som innehåller enstaka kopior av varje kromosom. När en spermie och ett ägg bildar en zygot, som ett embryo kallas i sin linda, bildar de par av kromosomer. Korsning sker över både under mitos och meios, även om frekvensen är mycket högre i meios, enligt Science Gateway

Alleler

antalet kromosomer en organism har varierar mellan olika arter. Människan har 23 par, eller 46 kromosomer totalt. Paren består av två kopior av varje kromosom, det kan dock kopiorna inte vara identiska, eftersom de ofta innehåller olika alleler. En allel är en alternativ form av en gen, enligt Access Science. Till exempel kan ett DNA-segment på varje kromosom sektion kod för ögonfärg, även om en kromosom kan kod för bruna ögon och den andra för blå ögon. Vilken ögonfärg uttrycks beror på vilken gen som är dominant. Korsning sker över oftast mellan olika allelerna kodar för samma gen.

Mekanik Crossing Over

Kromosomer normalt finns i en packad, super lindade staten. Under mitos och meios, måste de vara utrullad för att möjliggöra replikering ske. Detta händer när enzymer gör pauser på flera ställen längs kromosomerna, så att de varva ner och kopieras. Efter replikeringen reattaches annan uppsättning enzymer de trasiga fragment av DNA. Kromosomparen radas upp i nära anslutning till varandra under dessa processer. I rullas ut och fragmenterad fas, kan DNA-segment av samma storlek skulle bytas ut och sedan limmas, bildar en kromosom med en annan kombination av alleler än det började med, enligt Science Gateway.

Frekvens

Enligt The Origins of Sex, är frekvensen av passage över i en individs arvsmassa inte konsekvent. Det finns hot spots kallas så eftersom de passerar över med högre frekvens än genomsnittet, liksom kalla fläckar som sällan kombinera. Hos människa har en skillnad också noterats bland könen, med den genomsnittliga manliga med crossover evenemang cirka 57 gånger under meios, medan honor som beräknas inträffa 75 gånger under samma fas.

Genetisk mångfald

A förmån för passage över är att den upprätthåller genetiska mångfalden inom en population, vilket möjliggör för miljontals olika genetiska kombinationer som ska skickas från föräldrar till avkomma. Genetisk variation är mycket viktigt för den långsiktiga överlevnaden av en art, utan att det en hel befolkning skulle duka under för torka eller sjukdom, enligt Origins of Sex.

    Previous:nothing
    Next:Phaeophyta livscykel
    
    Copyright © 2011 give2all.org