välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur man testar hur mycket syra i en ättika jäsning

Postad av : Camilla Näslund

För att bestämma surhetsgrad en lösning som vinäger, kemister brukar använda en metod som kallas "titrering", där en bas läggs, en droppe i taget, att tills syran har neutraliserats. Ett liknande förfarande kan utföras med hjälp av enkla köksredskap och en pH-indikator beretts av rödkål blad. I detta fall är "bas" bakpulver (även känt som natriumbikarbonat)

Du behöver:. .
16 oz
 bakpulver.
8 oz.
 lagra-köpt vit vinäger.
1 pipett.
8-oz.
 dosmått.
4 tydlig dricksglas.
1 msk.
1 kaffefiltret.
1 liten sil.
1 gallon.
 destillerat vatten.


1.
Förbered kål indikatorn genom att hugga huvudet av rödkål i små bitar. I en stor kastrull, kombinera den hackade kål med 16 oz. destillerat vatten och koka upp tills vattnet blir djupt lila. Häll blandningen genom sil i en behållare och i kylskåp tills det behövs.
2.
Bered en mättad lösning av bakpulver genom att placera om 4 oz. varmt destillerat vatten i ett dricksglas och lägga bakpulver. Lägg till bakpulver en matsked i taget och rör om efter varje matsked har lagts till. När inga mer bikarbonat löses i vattnet, är lösningen "mättad". Räkna med en liten mängd av oupplösta bakpulver att stanna kvar i glaset.
3.
Placera kaffefilter i mjöl sil eller sil. Placera silen ovanpå varandra dricksglas och häll mättad lösning av bakpulver genom filterpapper. Detta tar bort några olösta bakpulver.
4.
Tillsätt 2 msk av kål saft som bereddes i steg 1 till en 8-oz. mätglaset och fyll på 4 oz. med destillerat vatten. Tillsätt exakt 20 droppar köpta vinäger med en pipett. Överför blandningen till en tydlig dricksglas.
5.
Skölj pipetten med destillerat vatten. Tillsätt den mättade bakpulver till vinäger /kål saft blandningen, en droppe i taget, med pipetten tills lösningen blir från lila till blått. Periodvis stoppa att röra om i lösningen med en matsked för att säkerställa att komponenterna är tillräckligt blandad. Räkna antalet droppar och antecknar detta nummer som DS (droppar för köpta vinäger). Ställ denna lösning åt sidan som jämförelse i steg 6.
6.
Skölj måttet med destillerat vatten och upprepa steg 4 och 5 med hjälp av hemgjorda ättika lösning. Försök att uppnå samma nyans av blå uppnåtts för de köpta ättika. Spela in det antal droppar som DH (droppar på hemgjord vinäger).
7.
Beräkna syrakoncentration av hemgjord vinäger, Ah (procent syra i hemmagjord vinäger). Observera procent ättiksyra i affären vinäger och spela in detta värde som As (procent syra i köpta vinäger), denna information kommer att tryckas på etiketten. Använda beteckningar i steg 5-7,

Ah=(Dh x As) /Ds

Som ett exempel, om affären ättika innehåller 6% ättiksyra krävs 15 droppar bakpulver lösning och den hemgjorda vinäger krävs 25 droppar av bikarbonat lösning för att uppnå samma nyans av blå, sedan

Ah=(25 x 6) /15=10% ättiksyra

tips och varningar


  • Var inte orolig att lägga för mycket bakpulver lösning på affären ättika. Så länge samma nyans av blå uppnås med hemgjord vinäger, kommer resultatet att bli giltig.
    Previous:nothing
    Next:de bästa sätten att använda torr-is
    
    Copyright © 2011 give2all.org