välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man kan beräkna hastighet från temperatur

Postad av : Valon Istrefi

Gas atomerna eller molekylerna agerar nästan oberoende av varandra i jämförelse med vätskor eller fasta ämnen, partiklar som har större korrelation. Detta beror på att en gas får besätta tusentals gånger mer volym än motsvarande vätska. Den root-mean-square hastighet av gas partiklar varierar direkt med temperaturen, enligt "Maxwell Speed Distribution. " Den ekvationen kan beräkningen av hastigheten från temperatur

Härledning av Maxwell Speed Distribution Ekvation


1.
Läs härledningen och tillämpningen av Maxwell Speed Distribution ekvation. Denna formel bygger på och som härrör från ideala gaslagen ekvation:

PV=nRT

där P är trycket, V volymen (inte hastighet), är n antalet mol av gas partiklar, R ideal gaskonstanten och T är temperaturen.
2
studera hur detta gaslagen kombineras med formeln för kinetisk energi.

KE=1 /2 mv ^ 2=3 /2 k T .
3.
uppskattar att hastigheten för en enda gas partikel inte kan härledas från temperaturen i sammansatta gasen. I huvudsak har varje partikel en annan hastighet och så har en annan temperaturen. Detta faktum har dragit fördel av att härleda teknik laserkylning. Som helhet eller enhetligt system har dock gasen en temperatur som kan mätas.
4
Beräkna root-mean-square hastigheten för gasmolekylerna från temperaturen på gasen med hjälp av följande ekvation:.

Vrms=(3RT /M) ^ (1 /2)

Se till att använda enheter konsekvent. Till exempel, om molekylvikt antas vara i gram per mol och värdet av den ideala gaskonstanten är i joule per mol per grad Kelvin och temperaturen är i grader Kelvin, då ideal gas konstanten i joule per mol grader Kelvin, och hastigheten är i meter per sekund.
5
Öva med detta exempel:. om gasen helium är atomvikt 4,002 gram /mol. Vid en temperatur på 293 grader Kelvin (ca 68 grader Fahrenheit) och med den ideala gaskonstanten är 8,314 joule per mol grader Kelvin är root-mean-square hastighet heliumatomer:

( 3 x 8,314 x 293/4. 002) ^ (1 /2)=42,7 meter per sekund.

Använd detta exempel för att beräkna hastighet från temperatur.

    Previous:nothing
    Next:hur man identifierar djurspår av en räv
    
    Copyright © 2011 give2all.org