välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

funktioner av ett ekosystem

Postad av : Valon Istrefi

ekosystem kan ses som slutna enheter som ständigt cykel energi, näringsämnen och material inom sig, och så småningom mellan andra system. Ekosystem är entydigt identifierade med deras väder, formationer mark, vatten och näringsämnen in-och utgångar, de växter och djur som är närvarande och den övergripande ålder av systemet. Funktioner av ett ekosystem hänför sig till utbyte och samverkan mellan levande och icke-levande komponenter.

näringsomsättning

En roll i ekosystemen är och bearbetning av näringsämnen. Som ett exempel, våtmarker som gränsar till åkrar kan minska nitrat från gödsel till kvävgas och returnera den till atmosfären. På samma sätt kan fosfor som tillförs vattnet absorberas av jordpartiklar och delvis nedbrutet organiskt material. Dessa två processer avlägsna näringsämnen som kan förorena närliggande bäckar och floder. Vikten av vatten kvalitetsförbättring genom näringsämne kvarhållandet har illustreras av Nancy Rabalais, R. Eugene Turner och Donald Scavia i deras 2002 artikel i tidskriften "BioScience. " De rapporterar att överskott av kväve och organiskt kol från mellanvästern avsevärt bidra till att den storskaliga hypoxi, låg löst syre i akvatiska system, i Mexikanska golfen. Förbättring av näringsämnen lagring och borttagning av ekosystem i Mellanvästern kan minimera de näringsämnen som förstärker hypoxi.

Energi Transfers

produktion, användning och överföring av energi är en av de främsta funktionerna hos alla ekosystem, och en som kraftigt varierar mellan systemen. Energiproduktion börjar med primärproducenter, växter och alger, med hjälp av koldioxid, vatten och solljus för att generera organiskt kol genom fotosyntesen. När detta kol har fastställts av växter, kan det överföras till djur som betar på växtligheten eller det kan deponeras i jorden där det kommer att brytas ned. Markens organiska material är sedan en energikälla för mikrober, vilket så småningom tillbaka kolet tillbaka till atmosfären som koldioxid genom respiration.

Habitatdirektivet

arten som finns, liksom frånvarande, definierar egenskaper av ekosystem. Men en funktion av alla ekosystem tillhandahåller livsmiljö för växter och djur. Genom samverkan mellan biotiska (levande) och abiotiska (icke-levande) komponenter i ekosystem, växter och djur kan finna skydd, närings-och energiresurser och sätt att fortplanta sig. Habitat komponenter varierar med avseende på varje enskild art, men nyckelkomponenter är ofta typer av mark, nederbörd, temperatur höjd och förekomsten av naturliga störningar. Vissa fysikaliska processer som leder till bildandet av lämpliga livsmiljöer omfattar översvämningar, rock väder, erosion och ackumulation av organiskt material i marken. Stöd för den biologiska mångfalden anses ofta vara en ekosystemtjänst eftersom det ger något värde till människan. Men är den fysiska processen att ge livsmiljö en definierande ekosystemets funktion.

    
    Copyright © 2011 give2all.org