välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man får en elektrisk stöt från en radio

Postad av : Jan-Olof Stoor

Moderna radioapparater använda transistorer eller integrerade kretsar, som bara kräver några få volt ström. De använder antingen små batterier, eller de har en transformator inbyggd i kontakten som steg ner spänningen dramatiskt innan det blir till radion. Att få en stöt från dessa radioapparater är inte mycket allvarlig. Den äldre sugrör radioapparater utvecklar ibland hundratals volt för plattan kretsar, och en chock från en av dessa radioapparater kan döda dig. Även timmar efter en av de gamla radioapparater är avstängd, det kan fortfarande leverera en dödlig stöt.
1
Touch en radio på någon metalldel och du riskerar att få chockad. . . De gamla radioapparater har bypass kondensatorer (AKA, linje till jord kondensatorer) som går direkt från matningsnätet till chassit på radion. Dessa kondensatorer ta bort alla spikar på inkommande strömmen innan det blir till likriktaren scenen växlingspersonal spetsen till jord (chassit). Om en av bypass kondensatorer shorts ute, det finns en direkt förbindelse från strömkällan till chassit. Detta betyder inte nödvändigtvis störa driften av radion, eftersom bara spänningen potential går till chassit -. . Tills du har fyllt i kretsen genom att peka på chassit
2
Dra ur radion innan ta backa. Även en unplugged-radio kan chockera dig. Den stora kondensatorer i plattan kretsar kan lagra en livsfarlig laddning i flera timmar. Det är bäst att lämna en radio unplugged över natten innan de backa. Ta backa försiktigt eftersom antennen är ofta fäst på baksidan av gamla radioapparater. Varje gång du öppnar upp en radio, bör du titta runt för att se om någon av komponenterna verkar brända eller skadade på annat sätt. Det är bättre att byta ut komponenter innan de misslyckas katastrofalt eller kort till chassit. Om du tar backa för att ersätta ett rör, kan man lika gärna kontrollera dem alla.
3.
Återställ gamla radioapparater på ett medvetet och metodiskt sätt. Öppna upp igen (försiktigt) och ersätta alla rör, kondensatorer och andra delar som verkade skadad. Det finns en apparat som kallas Variac som gör att du kan sakta öka en AC-drift. När du har ersatt någon defekta delar, sätta ihop radio och anslut Variac mellan vägguttaget och din radio. Långsamt öka kraften, och leta efter rök eller gnistor. Ställa in radion på en stark lokal station. Om du får ett högt brummande som inte förändras när du öka kraften, stoppa och byta ut transformatorn.

Tips och varningar


  • Använd isolerande handskar och använda en isolerad sonden vid arbete på radioapparater. Skyddsglasögon är också en bra idé-om det är en explosion, kan det finnas flygande metall skärvor.
  • Använd aldrig en radio på en plats där det finns vatten. Detta kan effektivt förlänga chassit (och risken för chock) dit vattnet är.
    
    Copyright © 2011 give2all.org