välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

kemiska reaktioner av natriumnitrit

Postad av : Camilla Näslund

Natriumnitrit-NaNO2-är ett salt som vanligen används i livsmedelsindustrin för att bota kött. I ren form har den en kornig kristallin struktur och en benvit färg. Det värderas för sin förmåga att förhindra botulism genom att hämma tillväxten mekanism av vissa bakterier. Att förstå hur den reagerar med andra ämnen är viktig för alla som planerar att arbeta med ämnet.

Oxidation

När kvar i fria luften, oxiderar natriumnitrat gradvis. Syremolekyler från luften band med nitritjoner och omvandlar den till natriumnitrat, en annan vit kristall med formel NaNO3. Du kan skilja mellan dem med tanke på natriumnitrat har en söt lukt, istället för att vara luktfritt. Nitrit är själv en stark oxidationsmedel, men inte riktigt lika stark som syrgas, så att processen är mycket långsam.

Minskning

Som en stark oxidationsmedel kommer natriumnitrit reagerar mycket snabbt med reduktionsmedel. Reduktionsmedel är kemikalier som lätt ger upp elektroner i kovalenta eller joniska obligationer, såsom kalium, litium och ammoniak. Reaktioner med sådana ämnen bort syre från nitrit jon och omvandlar den till neutral kväveoxid (NO). På grund av sin höga reaktivitet är det viktigt att hålla natriumnitrit borta från starka reduceringar eller öppen låga.

Sekundära aminer

När du är i en stark syra kommer nitrit minskar i vattnet och nitrosyl, en ansökan (positivt laddad jon ) med formeln NO +. När detta kommer i kontakt med en sekundär amin, en gemensam substans i kroppen, kan det reagera och bilda ett nitrosoamine, ett känt cancerframkallande ämne (cancerframkallande molekyl). Detta är av stor oro eftersom det kan hända mycket lätt när natriumnitrit rötas i kroppen genom magens saltsyra. Hittills är det inte betraktas som en allvarlig nog risk för att stoppa användningen av kemikalien i bota kött.

Primär Aminer

Om nitrosyl ningen reagerar med en primär amin i stället för sekundär amin, händer något helt annat . Primära aminer skiljer sig från sekundära aminer i att de har två väteatomer bundna till de viktigaste kväveatom, snarare än ett. På grund av detta, avslutar nitrosyl jon upp volontärarbete sin syreatom och bildar vatten med två väteatomer och lämnar efter sig vad som är känt som en diazonium katjon. Diazonuim joner används i syntesen av ett antal viktiga fotografiska kemikalier och färgämnen. Den kemiska preparat industrin att tacka för sin framgång delvis till denna reaktion sekvens av natriumnitrit.

    
    Copyright © 2011 give2all.org