välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur vet jag att kvaliteten på en blå safir?

Postad av : Stefan Svensson

Blått är den mest populära och välkända färg i safirer. Kvalitet i färgade ädelstenar bedöms i termer av faktorer, såsom färg, klarhet, vikt och skära, enligt amerikanska Gemological Laboratories eller AGL

Du behöver:.
Mohs hårdhet skala
. Prover av kända hårdhet.

Färg

Sapphire blues kan variera från ljus pastell till midnattsblå. Starka medium-blå färger i safirer är mer uppskattad, enligt Gemological Institute of America eller GIA. Blå safirer från Myanmar (Burma) och Kashmir är speciellt värdefulla.

Tydlighet

Tydlighet innebär överföring av ljus och brist på inneslutningar. Bättre safirer har större klarhet. Enligt GIA, är naturliga safirer vanligen uppvärmd att upplösa titan inneslutningar, vilket ökar klarhet och att föra ut mer färg.

Klipp och vikt

Cut är som används för att beskriva det allmänna utseendet på en ädelsten. En färgad ädelsten som en safir brukar klippa att bevara sin vikt i stället "enligt strikta matematiska parametrar", enligt AGL. Vikt över en karat är mer önskvärda. Rund nedskärningar, kudde, hjärta, päron, markisinnan och smaragd nedskärningar är alla används för safirer.

    
    Copyright © 2011 give2all.org