välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur man testar ythårdheten

Postad av : Magnus Ekblad

Testa ythårdhet kan göras genom olika metoder. Den enklaste metoden för att testa hårdheten är Mohs hårdhet test. Mohs testet, som utvecklats av Friedrich Mohs, mäter hårdhet av ett okänt mineral genom att testa den mot hårdheten av kända prover. De kända prover som användes i testet är numrerade från 1 till 10. När testet är klart kommer du att kunna tilldela en hårdhet poäng till okända mineral

Du behöver:. .
Mohs Hårdhet skala
Prover med känd hårdhet.


1.
Rengör okända mineral med en borste eller en ren trasa. Tillräckligt rent av mineral för att kunna skrapa på ytan.
2.
Skrapa på ytan för det okända mineral stadigt med en av referensprover på Mohs skala (se Resurser). Börja med ett prov som är låg på skalan.
3.
Undersök repa på det okända provet. Du kan behöva använda ett förstoringsglas för att se klart. Om provet görs en skråma, sedan repar mineral igen med ett prov som är lägre på skalan. Om det inte lämnade en skråma, upprepa med ett prov som är högre på skalan.
4.
Fortsätt klia tills du har bestämt det hårdaste Mohs referensprov som inte skrapar mineralet. Den okända mineral kommer att ha en Mohs hårdhet nummer mellan antalet av provet som inte kommer att repa mineral och det näst högsta antalet.

Tips och varningar


  • Om du inte har allt material på Mohs skala, kan du ersätta andra material som har en känd Mohs hårdhet nummer.
    
    Copyright © 2011 give2all.org