välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man beräknar motsvarande enheter

Postad av : Camilla Näslund

Kemister använder samma enheter, eller motsvarande, för att uttrycka att bidra med en syra eller bas till den totala surhet eller alkalinitet en lösning. För att beräkna pH i en lösning-ett mått på lösningens surhetsgrad-du behöver veta hur många vätejoner finns i lösningen. Det vanligaste sättet att fastställa detta är genom att mäta mängden syra som du har lagt till lösningen. Men olika syror bidrar med olika antal vätejoner till en lösning. Till exempel bidrar saltsyra (HCL) 1 jon per molekyl av syra, men svavelsyra (H2SO3) bidrar 2 joner per molekyl av syra. Därför sägs det att lägga till 1 molekyl av HCL är "likvärdiga" att lägga en jon, men att lägga till 1 molekyl av H2SO4 är "likvärdiga" att tillsätta 2 joner. Detta gör det nödvändigt med den

Du behöver "likvärdig enhet. ":
Väder barometer


1
Betrakta den kemiska formeln av syran du är. . använder. De vanligaste starka syror och deras formler:

Saltsyra: HCL
Sufuric: H2SO4
Phosphoric: H3PO4
Salpetersyra: HNO3
Hydrobromic: HBr
Hydroiodic: HI
perklorsyra: HCLO4
aluminiumklorid,: HClO3
2.
bestämma motsvarigheterna som finns i 1 mol av varje syra genom att titta på numret direkt efter H i den kemiska formeln för varje syra. Om inget nummer direkt efter H är antalet antas vara 1. Antalet ekvivalenter per mol syra är lika med det numret. Exempelvis har svavelsyra molär motsvarande 2 eftersom det finns en 2 efter H i sin formel.
3.
Bestäm antalet mol syra du har lagt till en lösning genom att multiplicera dess molaritet (M) med den volym som du lagt till. Anta till exempel att du lagt till 0,3 liter (L) på 0,5 M svavelsyra till en lösning. Antalet mol du lagt skulle vara:

antalet mol=0,3 x 0,5=0,15 mol svavelsyra
4
Beräkna antalet syraekvivalenter. du till lösningen genom att multiplicera antalet mol du lade av medel i samband med varje molekyl av denna syra. Eftersom svavelsyra ger 2-ekvivalenter per mol:

ekvivalenter=0,15 mol x 2-ekvivalenter /mol=0,3 motsvarigheter

I vårt exempel lagt till dig 0. 3 molar syra till lösningen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org