välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Definition av vertikala klimat

Postad av : Magnus Ekblad

Vertikal klimat kännetecknas av en markbunden landskap som förändras dramatiskt med en ökning i höjd. Som bergen reser, klimatet runt dem ändras baserat på höjd. Vertikal klimat kan finnas i alla delar av världen, men är mest uttalad i tropikerna där en isbelagd topp som Kilimanjaro kan ses från den varma gräsmarker som är placerad vid foten av berget

Effekter av Berg

bergskedjor som upphov till en avsevärd höjd har två grundläggande effekter på cirkulerande luft massorna. Den stora landmassan orsakar luften att förlora värme när den stiger upp på sidan av toppen. Eftersom luften kyls, förlorar den sin förmåga att hålla vatten, och som ett resultat ökad nederbörd kan förekomma.

klimatzoner

De olika typerna av flora och fauna som växer och lever på bergssluttningar brukar finnas i mycket distinkta klimatzoner. Dessa zoner bygger främst på höjden med förändringar som ganska abrupt. I Latinamerika, till exempel, är de bergsområden som kallas tierra Caliente, eller "varma land," tierra templada, eller "tempererade land," tierra Fria, "kalla landet," och Tierra helado, eller "landet av is," som innehåller bergets evig snö linje.

bergskedjor

Stora bergskedjor som löper i nord-sydlig riktning uppvisar ofta mer uttalade effekter av vertikala klimatförändringarna. Detta beror på den enorma mur av sten och sten bildar en lång barriär västerut till rörliga luftmassor. Som ett resultat, det finns mycket upplyftande av luft och en efterföljande stor frisättning av fukt på västra sidan av bergen. Under tiden den östra flankerna förblir torr och stenig.

    Previous:nothing
    Next:verktyg för fossiler
    
    Copyright © 2011 give2all.org