välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur bestämmer forskarna hur gamla fossilen är?

Postad av : Jeanette Morales

Fossil och fossila spår är resterna av förhistoriskt liv som finns i lager av sedimentära bergarter. De omfattar ben, tänder och fotavtryck samt avtryck av huden, kroppsdelar, blad och stjälkar och andra mjukdelar material. Metoder för att bestämma åldern på fossilen omfattar superponering, radiometrisk datering och Kol-14 datering

superponering

superponering är en metod för relativ datering som ger en ungefärlig ålder på grundval av i åldrarna rock och fossiler ovanför och nedanför objektet. Eftersom sedimentära bergarter bildas episodiskt i skikt, ger plats för en fossil i ett visst lager en uppgift om den tid då det bildades. Generellt finns fossiler i djupare lager av berg är äldre än de som finns ovanför dem.

radiometrisk åldersbestämning

radiometrisk åldersbestämning är en mer direkt metod, vilket ger en absolut ålder. Men inte nödvändigtvis exakt de datum som denna metod är mer specifika kronologiskt än sådana som förvärvats via relativ datering. Den här metoden använder känd lång tid att vissa radioaktiva ämnen sönderfaller till andra. Genom att mäta förhållandet mellan dessa element kan en mer specifik ålder fossila fastställas.

Kol-14

Kol-14 datering används främst för fossil mindre än 50. 000 år gamla, som omfattar mest mänskliga fossil och artefakter. Tekniken är densamma som används med andra isotoper i radiometrisk åldersbestämning.

    Previous:nothing
    Next:hur man beräknar nanokatals per gram
    
    Copyright © 2011 give2all.org