välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Har Corioliseffekten påverkar rotationen av toaletterna?

Postad av : Ulf Friberg

Vetenskap entusiaster har länge undrat om toilette snurrar medsols på norra halvklotet och moturs på södra halvklotet på grund av Corioliseffekten. En närmare titt på de naturliga fenomen kan lägga detta intressant mysterium att vila

Identification

Corioliseffekten är böjningen av banan av föremål resa norrut eller söderut i en rak linje på grund av jordens rotation.

funktioner

Corioliseffekten är störst vid jordens poler. Objekt på norra halvklotet styrs undan till höger, och objekt på det södra halvklotet styrs undan till vänster. Endast objekt med betydande storlek, betydande hastighet och /eller att resa långa sträckor märkbart påverkas.

Funktion

Eftersom Corioliseffekten orsakar vindar och havsströmmar att flöda i medsols cirklar på norra halvklotet och motsols cirklar på södra halvklotet kan det tyckas logiskt att verkningarna skulle orsaka en skillnad i toaletten vattenflödet i dessa hemisfärer också.

Missuppfattningar

Att skriva för Cornell University, förklarar astronomen Sara Slater att vattnet i din toalett är helt enkelt alldeles för långsamma och småskaliga att styras av Corioliseffekten, och att rotation skillnader beror sannolikt till olika placeringen vattenstråle och stilar skål i olika regioner.

    Previous:nothing
    Next:vad betyder ursine?
    
    Copyright © 2011 give2all.org