välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

förhållandet mellan el och magnetism

Postad av : Charlotte Wannberg

Magnetism och elektricitet engagera attraktion och repulsion mellan laddade partiklar och krafter som utövas av dessa avgifter. Samspelet mellan magnetism och elektricitet kallas elektromagnetism. Förflyttning av en magnet kan generera elektricitet. Flödet av el kan generera ett magnetfält

Magnetic Fields och elektrisk ström

Magnetism orsakar en kompassnål att peka norrut, om det inte är i närvaro av en annan magnetfält . År 1820 konstaterade Hans Christian Oersted att en kompassnål inte peka norrut när han höll det nära en elektrisk ström flyter genom en tråd. Efter ytterligare experiment drog han slutsatsen att den elektriska strömmen i kabeln fram ett magnetfält.

Elektromagneter

Elektrisk ström flyter genom en enda slinga av tråd inte skapar ett mycket starkt magnetfält. En spole av tråd loopas många gånger gör en starkare magnetfält. Placering en järnstång inuti spolen av tråd gör en elektromagnet som är hundratals gånger starkare än spolen ensam.

Elmotorer

När en elektrisk ström flyter genom en ögla eller spole av tråd som placerats mellan två poler av en elektromagnet, utövar elektromagneten en magnetisk kraft på linan och får den att rotera. Rotationen av kabeln startar motorn. Som tråd roterar, den elektriska strömmen förändringar riktningar. Den kontinuerliga förändringen i riktning av det nuvarande håller motorn igång.

Elektromagnetisk strålning

Tillsammans magnetfält och elektriska strömmen göra vågor kallas elektromagnetisk strålning. En del av en våg bär ett starkt elektriskt fält, samtidigt som ett magnetfält i en annan del av vågen. När en elektrisk ström försvagar den genererar ett magnetfält. Eftersom magnetfältet försvagar den genererar ett elektriskt fält. Synligt ljus, radiovågor och röntgenstrålning är exempel på elektromagnetisk strålning.

    Previous:nothing
    Next:högsta effektivitet lysdioder
    
    Copyright © 2011 give2all.org