välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

beskriva den dominerande recessiv ärftlighetsmönster

Postad av : Ulf Friberg

Gener avgör eller bidra till att avgöra flera egenskaper mänsklig tillväxt. I de flesta fall människor få en gen från varje förälder. I vissa fall kan skillnader i arv bestämmas genom att veta vilken gen som är dominerande och som är recessiv

Funktion

När en egenskap är diskret, det vill säga när du kan bara ha en av ett fast antal typer av drag, är den egenskap bestäms ofta vilken gen som är dominerande och som är recessiv. Det klassiska exemplet är ögonfärg, där bruna ögon är dominant och alla andra färger är recessiva.

Om det bruna ögat genen är märkt som "B" och andra färger som "o" (gemener används vanligen för recessiva gener), sedan en person får en gen från varje förälder, så de kan sluta upp med "BB", "Bo", "ob" eller "oo". Dominans betyder att om du inte får "oo", personens ögon kommer att vara brun.

Exempel

Blinn College har gjort en lista på några exempel på dominanta och recessiva gener. Förutom ögonfärg, är mörkt hår dominant över ljus färg på håret är lockigt hår dominant över rakt hår och fräknar är dominant över en brist på fräknar.

Undantag

egenskaper som är fortlöpande, såsom höjd, inte avgörs av dominerande vs recessiva gener. Höjd är relaterad till både föräldrarnas höjd.

    Previous:nothing
    Next:anpassning av gråsuggor
    
    Copyright © 2011 give2all.org