välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

experiment med soda & myntverk

Postad av : Annika Hultén

Använda en flaska läsk och hårt myntverk, kan du visa fenomen som kallas nucleation. Experimentet var ursprungligen förts med Mentos varumärket av mynta, som fungerar bra på grund av dess urkärnade skal egenskaper. Andra märken kan fungera lika bra, men kontrollera dem under mikroskop för att se till att de har en urkärnade skal för experimentet ska fungera. Kärnbildning är en fysisk reaktion, inte en kemisk reaktion.

Kärnbildning Demonstration

Ta bort etiketten från en flaska cola, snabbt infoga 02:59 myntverk och ge flaskan lite utrymme. Det bör finnas en energisk gejser-liknande reaktion, vilket gör att soda brista ut i flaskan. På grund av den massa och merparten av detta experiment kan det vara klokt att göra det utanför. Med rätt förutsättningar kan gejser slå lätt taket. Regelbundna cola fungerar bäst för detta experiment, men du kan även använda en klar kolsyrad dryck så att kärnbildning processen kan ses tydligare.

Kärnbildning Förklaring

I nukleering i en kolsyrad vätska, bubblor av koldioxid former insidan av urkärnade många regioner på ytan av mynta. Eftersom det finns så många mikroskopiska defekter i ytan av godis, ett stort antal bildas bubblor snabbt och effekten kaskader som varje bubbla stiger, vilket lämnar utrymme för en annan att bilda.

Lägga till variationer i Experiment

Det finns en hel del pedagogiska varianter som kan göras för att detta experiment, som att lägga ett ytaktivt såsom diskmedel, vilket bör förstärka den gejser-liknande effekter genom att minska ytspänningen på vätskan. Du kan också försöka att använda olika typer av kolsyrade drycker och hypoteser form till varför vissa reaktioner är mer energiska än andra, såsom förekomsten eller frånvaron av särskilda ingredienser som stöds av uppgifter om sådana ingredienser. Lärare som använder dessa experiment i klassen kan dela upp eleverna i grupper, laddning varje grupp för att skapa den mest energiska reaktioner. Grupperna kommer att experimentera med uppgifter såsom antalet använda myntverk, mängden cola och även storleken och formen på behållare som används.

    Previous:nothing
    Next:metod för att upptäcka konstellationer
    
    Copyright © 2011 give2all.org