välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur reagerar spolmask till sin omgivning?

Postad av : Magnus Ekblad

Rundmaskar, även känd som nematoder, är en av de mest skilda grupper av djur. Det kan finnas så många som 1 miljoner arter av rundmaskar, men bara 28 tusen har fått namnet. Nästan 16. 000 av dessa är parasiter, medan andra är fria att leva. Gratis levande rundmaskar har mer komplexa nervsystem än sina kusiner parasitiska

sinnesorganen

Rundmask "hela kroppar är täckta med. sensoriska hår och papiller, som är små bröstvårtor-liknande strukturer. Tillsammans utgör dessa organ ger rundmasken en känsla av beröring. På huvudet finns det ett par gropar eller små hålrum som kallas amphids, som arbetar som chemoreceptors. En chemoreceptor är ett sinnesorgan som upptäcker kemikalier, smaklökar, till exempel, är en typ av chemoreceptor. Vissa rundmaskar arter har mörka fläckar som liknar ögon, men forskarna är osäker på huruvida dessa är sinnesorganen.

Nervsystemet

Rundmask ha fyra nerver som löper längden på deras kroppar. Ryggens nerv, som går längs "tillbaka" i rundmasken, styr muskelrörelser. Den laterala nerver, som går på vardera sidan av rundmasken, överföra sensorisk information. Ventrala nerv, som löper längs undersidan och buk, kombinerar både motorstyrning och sinnesintryck.

Rundmasken "Brain"

De fyra främsta nerverna möts i en cirkulär ring av nerver i närheten av "ledare" för den djur, bildar en rudimentär hjärna. Det är här som sensoriska stimuli är översatt till motor svar, vilket gör att rundmasken att komma bort från fara eller till mat eller kompisar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org