välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

arter som gör en lösning sura

Postad av : Annika Hultén

Enligt "Kemiska principer" kan syror definieras tre olika sätt: som substanser som ökar koncentrationen av vätejoner i vatten, som ämnen som donerar vätejoner, eller som ämnen som accepterar elektron par i en reaktion. Den första definitionen är den smalaste, medan den tredje är den bredaste, den andra definitionen, Bronsted-Lowry definitionen, är den vanligaste. Bronsted-Lowry syrorna gör lösningar surare genom att öka koncentrationen av hydronium joner.

Hydronium Ion

Det finns inga nakna protoner i lösning. Som beskrivs i "Kemiska principer", när en syra ger upp en vätejon, donerar den jon till en molekyl vatten. De vattenmolekyl är nu en hydronium jon eller H3O +. Hydronium joner är den starkaste syror som får finnas i lösning, eftersom alla starkare syra kommer att donera en vätejon att en vattenmolekyl att göra ytterligare en hydronium jon. PH-värdet i en lösning är den negativa logaritmen av hydronium jonkoncentration, så sjunkande pH innebär ökad koncentration av hydronium joner.

Svaga syror

Som förklarade vid University of Waterloo's "svaga syror och baser" webbsida, svaga syror är bara delvis joniserade i lösning. När en svag syra molekyl ger upp sitt vätejon, blir det ett konjugerat bas, vilket innebär att det nu kan acceptera en vätejon för att bli ett surt igen. När fler svag syra molekyler ge upp vätejoner, koncentrationen av konjugatet bas ökar och konjugatet bas molekylerna börjar med att njuta av vätejoner. Dessa två motsatta processer snabbt nå jämvikt. Som en allmän regel, den svagare syran, desto starkare dess konjugat bas. Eftersom svaga syror bara delvis joniserade, ändrar de inte pH så dramatiskt som en stark syra skulle. Detta betyder inte att alla svaga syror är säkra att arbeta med, dock, cyanvätesyra och vätesulfid är två exempel på svaga syror som är mycket giftiga för människor. Ättiksyra (vinäger) och citronsyra (citronsaft) är vanliga svaga syror i hemmet.

starka syror

Som noteras på University of Waterloo's sida, till skillnad från svaga syror, starka syror nästan helt joniserat i lösning. En stark syra kommer därför att göra en lösning mycket surare än motsvarande del av svag syra. Svavelsyra, saltsyra, Bromvätesyra, perklorsyra, hydroiodic och salpetersyra är alla starka syror.

    Previous:nothing
    Next:fågel avlyssningsutrustning
    
    Copyright © 2011 give2all.org