välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man beräknar rubrik & lager

Postad av : Magnus Ekblad

Oavsett om vandring i vildmarken eller följa en rutt i en park, måste du veta vart du ska och hur man kommer dit. Med en karta kan du bestämma i vilken riktning du ska resa och uttrycka det som ett lager. Med en kompass kan du bekräfta att du är på väg i rätt riktning och inrätta en tänkt linje att följa, känd som en rubrik. Färdighet kräver övning och viss skicklighet, en kompass är bara så tillförlitlig som den person som använder det

Du behöver:
Karta
. . Kompass.


1.
Leta, på kartan, din position och platsen där du befinner dig. Placera kompassen på kartan, med den långa sidan bilda en linje från din plats till din destination. Pilen på framsidan av kompassen måste peka i färdriktningen.
2.
Vrid kompassen ratten tills den nord-sydliga linjerna markerade på kompassen basen är parallella i norr -syd-linjer på kartan. Det norrpil på kompassen nu pekar norrut på kartan. Lägg den magnetiska variation till ditt lager, som är tryckt på den övre kanten av kartan. Kompassen är nu satt till den bärande du behöver.
3.
Bort kompassen från kartan utan att ändra tidsinställning. Håll kompassen vågrätt och vrid den tills nålen är parallell med långa nord-syd linjer markerade på sin bas. Den röda änden av nålen pekar på N på kompassen fallet.
4.
Titta längs kompassen. Denna linje är din rubrik-den riktning som du behöver resa. Hitta ett lätt igen punkt någonstans längs din riktning och gå mot det.
5.
Titta längs kompassen igen, välja en ny punkt att gå till, och fortsätter att upprepa dessa steg tills du kommer till din destination.

Tips och varningar


  • norr på kartan och i norr som en kompass pekar inte är samma. Den magnetiska nordpolen är en geografisk punkt på jorden som sakta rör sig från år till år. Skillnaden mellan dem, som kallas magnetisk variation, visas högst upp på en karta.
  • inte stirra på kompassen och inte se vart du ska. Titta alltid upp när de passerar ojämnt underlag. En kompass rubrik visar vägen att gå, inte vad som ligger mellan dig och din destination.
    
    Copyright © 2011 give2all.org