välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

egenskaper och användningsområden för ädelgaser

Postad av : Jonathan Nyberg

Ädelgaser är sex inslag som återfinns i grupp VIII i periodiska systemet. Dessa gaser alla har gemensamma drag, de viktigaste är att de främst är inerta, eller kemiskt reagerar inte med andra element. Enligt University of California, Davis kemi Institutionen var ädelgaser första kännetecknas av Henry Cavendish år 1875.

Neon

Enligt National Science Resources Center, är neon den fjärde vanligaste ämnet i universum. Det är en icke brännbart, färglös och luktlös gas som erhålls genom luften genom destillation. Det lyser när den utsätts för stark ström, vilket gör den idealisk för användning i neonskyltar. Neon har en kokpunkt -246 grader Celsius och en smältpunkt på -249 grader Celsius

Helium

Helium är en luktfri och färglös gas med en smältpunkt på -272 grader Celsius och en kokpunkt. -269 grader Celsius. Det är ett extremt lätt gas och är i själva verket den näst minst tät av alla element. Helium används för uppblåsning luftskepp, moderna luftskepp och både parti och väderballonger. Det är ej brandfarlig.

Argon

Argon är ett giftfritt element som oftast används i tillverkningen lasrar, glödlampor och båge svetsmaskiner. Forskare använder en inert atmosfär argon att växa kristaller som används vid tillverkningen datorchips. Argon är en luktfri, icke brännbart element med en kokpunkt -185,7 grader Celsius och en smältpunkt på -189 grader Celsius. Det enda som ger en reaktion från argon är fluor.

Krypton

Krypton är ett icke brännbart, luktfri och färglös gas. I fast form, framstår krypton som ett vitt kristallint ämne. Den har en smältpunkt på -157,38 grader Celsius och en kokpunkt -153,22 grader Celsius. Krypton används vid tillverkningen energieffektiva fönster, strålkastare fordon och lasrar.

Radon

Radon är en smaklös, luktfri och färglös tung gas. Den har en kokpunkt -71 grader Celsius och en smältpunkt på -62 grader Celsius. Under sin fryspunkt, avger radon en klargul fosforescerande sken. Det är radioaktivt, även om det avger mycket lite gammastrålning. Långvarig exponering för radon föreningar kan leda till lungcancer och andra lungsjukdomar. Trots detta är radon används i flera nyttiga hälsa applikationer såsom behandling av ledgångsreumatism och vissa cancerformer.

Xenon

Xenon, en extremt sällsynt inslag i jordens atmosfär, är en färglös, luktfri, ej brandfarlig gas. Den har en kokpunkt -108,13 grader Celsius och en smältpunkt på -111. 9 grader Celsius. Liksom större delen av ädelgaser är xenon inert och sällan reagerar med andra ämnen, men det kan bilda föreningar med oxider och fluorider. Xenon används i en rad olika produkter, bland annat röntgen, glödljus och plasmaskärmar display.

    
    Copyright © 2011 give2all.org